Lejący się z nieba tropikalny żar nie odstraszył miłośników pierogów których przygotowano kilka tysięcy. Były w pięciu smakach i znikały błyskawicznie. Wszystkie ulepiły i ugotowały panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Woli Łużańskiej. Były też inne specjały, jak choćby wspaniały chleb ze smalcem czy tradycyjne proziaki. O to by w czasie gdy dorośli zajmowali się pierogami dzieci były bezpieczne zadbali animatorzy. Przygotowali dla najmłodszych masę gier i zabawa. Dla tych którzy przesadzili z pierogami na miejscu znalazła się udzielająca porad dietetyczka. Najodważniejsi degustatorzy pierogów stanęli do konkursu jedzenie ich na czas. Zjeść 15 sztuk to nie takie jednak proste.
Były też występy dzieci i młodzieży, pokaz strażacki, prezentacja zespołów ludowych, opowieści w gwarze o kulturze i tradycji wykonywania pierogów a na zakończenie zabawa taneczna w sali Domu Ludowego z zespołem Horyzont.
WIDEO: Pyszne lody dla ochłody. Jak stworzyć przysmak bez cukru?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
