To, że kulinaria z kulturą idą dziś w parze, widać gołym okiem. I nie chodzi wcale o chipsy podjadane w trakcie oglądania seriali. Modę na jedzenie widać nie tylko w telewizji w programach typu talent-show (np. „Master chef”), ale także w galeriach sztuki (np. na wystawach Miesiąca Fotografii w Krakowie) i na deskach teatrów (np. spektakl „Tamara”, powracający po latach w reżyserii Cezarego Tomaszewskiego, a słynący z tego, że w Pałacu Kultury i Nauki można było uczestniczyć w luksusowej kolacji).
Widać to także w kinie. Podążając za tym trendem Kijów.Centrum organizuje w Krakowie dwudniowy Szama Movie Festiwal.
- To prawdopodobnie najsmaczniejszy festiwal filmowy tego lata w Krakowie. Dostrzegając rosnące zainteresowanie produkcjami filmowymi o kulinariach, postanowiliśmy pójść o krok dalej i połączyć niezwykłe produkcje z możliwością spróbowania niecodziennych potraw – mówi Joanna Biegacz, marketing manager w Kinie Kijów.
Stąd obok pokazów filmowych będzie także możliwość zjedzenia czegoś smacznego. Festiwal został podzielony na dwie strefy. W sekcji „Movie”, w dużej sali kina, oddawanej po wakacyjnej renowacji, widzowie przez dwa dni będą mogli obejrzeć oglądać wspomniane już filmy. Z kolei w sekcji „Szama” uczestnicy spróbują specjałów z food trucków ustawionych na parkingu przy ulicy Dunin-Wąsowicza.
Z oferty stref będzie można skorzystać po zakupie biletu. W cenie 15 zł widzowie dostaną zarówno wejściówkę na film, jak i kupon do wykorzystania w strefie gastronomicznej.
W sobotę 14 września o godz. 15.30 w Kino Kijów, zabierze nas w dokumentalną podróż do Nomy, kultowej restauracji w starej dzielnicy Kopenhagi. Współwłaściciel Nomy, w poszukiwaniu inspiracji do tworzenia kulinarnego miejsca mapie świata, wyruszył w podróż do Japonii i Australii. A potem zasłynął ze swojej własnej interpretacji tradycji kuchni nordyckiej. I opłaciło się: najpierw znalazła się w prestiżowym przewodniku „Michelin”, a w latach 2010–2012 i w roku 2014 został uznany przez znany brytyjski magazyn „Restaurant” za najlepszą restaurację na świecie.
Tego samego dnia, o godz. 17.30, twórcy „Knife Skills” zabiorą nas do Edwins, czyli miejsca z posiłkami, w którym personel stanowią byli więźniowie. A to sprawiło z kolei, że miejsce to stało się niezwykle popularne, a jego rozgłos wyszedł poza granice Cleveland.
Z kolei w niedzielę, 15 września, wraz z trzema hiszpańskimi restauratorami, braćmi Roca, wybierzemy się w podróż do Turcji. Niezwykły dokument rodzeństwa to zapis pięciu tygodni spędzonych za Bosforem, podczas których mężczyźni zdobywali doświadczenia kulinarne, ale z pomocą kuchni poznawali kulturę. Prezentacja filmu „Bracia Roca na tureckim szlaku” zaplanowana jest na godz. 15.30.
Filmowym zakończeniem festiwalu będzie „Chef Flynn”. To opowieść o najmłodszym kucharzu świata, czyli historia niezwykłego chłopca, który w wieku 12 lat postanowił otworzyć we własnym domu klub kolacyjny. Obraz Camerona Yatesa to film nie tylko o talencie i pasji, ale także o rodzicielstwie i skomplikowanych relacjach rodzinnych. Produkcja ta zostanie wyświetlona o godz. 18.
WIDEO: Magnes. Kultura Gazura
- Zdjęcia Krakowa przed II wojną światową. Tak wyglądało życie codzienne mieszkańców
- Ohydztwa, które kazali nam jeść w dzieciństwie. Pamiętacie?
- Szkieletor zmieni się nie do poznania [ZDJĘCIA]
- Imponująca budowa zakopianki, wkrótce nią pojedziemy!
- W te miejsca polecisz z Krakowa za mniej niż 100 zł
- Kolejki do lekarzy. Tyle poczekasz na wizytę, badanie i operacje w Małopolsce
