Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczyrzyc. Opactwo Cystersów na antenie TVP. Zakonnicy produkują własne piwo

Remigiusz Szurek
Remigiusz Szurek
Wyjątkowe miejsce na Ziemi Limanowskiej mieli okazję obejrzeć widzowie w całej Polsce. Na antenie TVP 1 w niedzielę 6 listopada wyemitowano bowiem odcinek programu „Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki”, w którym ten znany i lubiany śląski kucharz gościł w opactwie Ojców Cystersów w Szczyrzycu. Teraz nagranie można oglądać w internecie.

„Zapraszam was w cudowną podróż szlakiem klasztorów, gdzie spotkamy ciekawych ludzi, posłuchamy niezwykłych historii i przede wszystkim skosztujemy klasztornych szlaków” – zachęca na wstępie swojego programu Remigiusz Rączka.

W tym malowniczym zakątku Beskidu Wyspowego zakonnicy, zgodnie z wiekową tradycją, prowadzą ogromne 200-hektarowe gospodarstwo. Sami uprawiają ziemię, hodują wytrzymałe krowy polskiej rasy czerwonej czy inne zwierzęta jak owce, kaczki, gęsi, kury, kozę osła czy alpaki. Ponadto produkują… piwo we własnym browarze.

Remigiusz Rączka na miejscu spotkał się z o. Karolem i przeorem o. Antonim. Wspólnie przygotowali wołowinę w warzywach z klasztornego ogrodu oraz podpłomyki na miejscowym piwie i sałatkę z serami z mleka szczyrzyckich krów. Bracia na co dzień zajmują się również uprawą w ogrodzie warzywnym.

- Cystersi od zawsze słynęli z tego, że są specjalistami od rolnictwa i całej kultury agrarnej i tak też jest tutaj w Szczyrzycu – zapowiedział odcinek dotyczący kulinariów z Beskidu Wyspowego kucharz.

Nie każdy o tym wie, ale Cystersi przybyli do Szczyrzyca już w 1234 roku

- Zostali tutaj sprowadzeni przez wojewodę krakowskiego Tedoroa Gryfitę i od tego czasu nieprzerwanie gospodarzą na tych terenach, od prawie 800 lat. Klasztor w 1918 roku odzyskał godność opactwa – poinformował jeden z zakonników.

Remigiusz Rączka zdradził przepis na podpłomyki w warunkach domowych.

„Tak, to możliwe! Śmiało możecie przygotować je w domu na patelni! Ciasto jest niezwykle proste, to tylko trzy składniki. Sprawdzą się idealnie do sałatki, ale i do wielu innych potraw, gdzie pasuje chlebek. Zróbcie koniecznie!” - napisał w mediach społecznościowych gospodarz programu.

Link do odcinka znajduje się TUTAJ.

Czeka nas fala zwolnień? Kluczowy będzie początek roku

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska