Jedną ze specjalności krakowskiej restauracji Ogniem i Mieczem jest pituch. To wielkanocna zupa: taki żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem. Przepisem podzieliła się Beata Parczała, współwłaścicielka restauracji i szefowa kuchni.
Składniki na zakwas
- 25 gram mąki żytniej
- gorąca woda
- 4-5 szklanek chłodnej, przegotowanej wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kawałek piętki z dobrego chleba na zakwasie
Wykonanie
Mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, żeby powstało lejące ciasto.
Przełożyć ciasto do kamionkowego garnka i zalać 4-5 szklankami chłodnej, przegotowanej wody. Dodać 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dużą piętkę z dobrego chleba na zakwasie. Wymieszać, przykryć gazą. Kisić 3-5 dni.
Składniki na pituch
- zakwas
- wędzonka (boczek, pachwina, podgardle)
- czosnek
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- wywar drobiowo-wołowy
- pieprz
- sól
- wędliny ze święconki
- chrzan
- chleb
- jajko
Wykonanie
Wędzonkę podsmażyć na patelni. Dodać zmielony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalać wywarem drobiowo-wołowym. Gotować ok. godziny. Przecedzić, dolać żurku tyle, by zupa nie była za gęsta i za kwaśna. Doprawić solą i pieprzem. Wędliny ze święconki pokroić w kostkę, włożyć na chwilę do pieca, by się nieco podgrzały. Na talerz dać łyżeczkę chrzanu i jajko. Wlać gorący barszcz. Na talerzu obok podać ciepłą wędzonkę i dobry chleb.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN