Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice) wyśmienicie gotują i pieką, korzystają oczywiście ze starych, sprawdzonych przepisów. Przepisem na szybką tartę podzieliła się Elżbieta Kurowska.
Składniki na ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 3 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- spory pęczek łodyg buraków ćwikłowych
- sól, pieprz, kminek, ocet balsamiczny
Składniki na masę
- 2 duże jajka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wstawić na 15-30 min do lodówki. Ciastem wylepić cienko formę na tartę (średnica około 27 cm), ponakłuwać spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. (nie powinno się zrumienić, jedynie lekko podpiec).
Na patelni podgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, wrzucić pokrojone w cieniutkie plasterki czosnek i cebulę. Poddusić kilka minut na małym ogniu, dodać posiekane łodygi i liście buraków. Przyprawić i dusić do miękkości jeszcze ok. 5-7 minut. Wyłożyć na podpieczony spód.
Roztrzepać jajka ze śmietaną, doprawić szczyptą soli. Masą zalać równomiernie nadzienie i wstawić do piekarnika na pół godziny, aż masa się zetnie i przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
