Przepisem na szybki chrust podzieliła się nasza czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki kwaśnego mleka
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną [PRZEPIS]
Zobacz też:Hiszpańskie pączki cynamonowe z gorącą Nutellą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pączki na bazie naturalnego serka homogenizowanego
Zobacz też:Przepis na lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym
Zobacz też:Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta
Źródło: Dzień Dobry TVN
