https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek [PRZEPIS]

mad
Przepis na szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek.

Przepisem na szybki chrust podzieliła się nasza czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska