Przepisy na szybkie dania Violetty Grzelki z Krakowa można znaleźć na jej blogu Mamucie przysmaki.
Składniki
- 500 g makaronu, tu świderki
- 6 ząbków czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 100 ml oliwy
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilkanaście cienkich plastrów grillowanej cukinii (opcjonalnie)
- sól do smaku
Wykonanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Krótką chwilę podsmażać czosnek i papryczkę uważając, aby czosnek jedynie lekko się zarumienił. Dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku solą i dokładnie wymieszać. Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe! Danie jest wystarczające i pyszne, ale również może być urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład dodającą kolorów grillowaną cukinię, pokrojoną w cienkie plastry za pomocą nożyka do odbierania warzyw.
Źródło: Dzień Dobry TVN