https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak wyglądały wielkanocne stoły w Polsce 100 lat temu! Porcelana, obrusy, srebrne zastawy, cuda-wianki

GROM
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Wielkanoc. Przykładacie dużą wagę do wyglądu świątecznego stołu? To nic w porównaniu ze staraniami naszych prababć sprzed prawie 100 lat. Zamożne domy to porcelana, ozdoby, obrusy, srebrne zastawy, cuda wianki. Za to menu prawie to samo. Zobacz, jak wyglądały świąteczne stoły przed prawie 100 laty. Może znajdziecie tu inspirację? Przejdź do galerii.

Co jadano w Wielkanoc 100 lat temu? Gdybyśmy mieli okazję przenieść się w czasie, to raczej nie bylibyśmy bardzo zaskoczeni świątecznym menu. Królowało mięso - z tą różnicą, że często domowej roboty - szynki, pieczenie, pasztety, kiełbasy. Skąd my to znamy? Do tego oczywiście jajka na twardo, chrzan, sos tatarski. Wśród deserów poza mazurkami i drożdżowymi babami pojawiały się efektowne torty, które u nas wypadły chyba z powszechnej wielkanocnej karty dań. Często na stole gościły też sękacze.

Największa różnica polegała na tym, że wówczas Wielkiego Postu przestrzegano zdecydowanie pilniej, więc też dużo bardziej doceniano obfitość potraw na wielkanocnym stole oraz ich smak. Nie mówiąc o tym, że w biedniejszych domach jedzenie mięsa - produktu drogiego - nie było codziennością.

Dużą rolę, o wiele większą niż dzisiaj, przywiązywano do symboliki i religijnego wymiaru świąt Wielkiej Nocy. Widać to również w sposobie ozdabiania stołów. Dekoracje, podobnie jak potrawy, przygotowywano z wielką starannością.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska