7 z 21
Poprzednie
Następne
Takich zup jeszcze nie jadłeś! TOP 20 nietypowych zup, które posmakują każdemu [PRZEPISY]
Duńska zupa porowa z serkiem topionym
Składniki
1 l bulionu warzywnego
3-4 pory
1 cebula
4 łyżki masła lub oleju
2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki
gruby plaster szynki
pół szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.
Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym.