Na Wielkanocnym Targu Pietruszkowym jak zwykle można było kupić ekologiczną żywność oraz - specjalnie w tym dniu - wielkanocne ozdoby i rękodzieło. W programie znalazło się też gotowanie na żywo i degustacja świątecznych potraw.
W ramach wydarzenia na placu obok hali KS Korona przy ul. Kalwaryjskiej pojawili się też specjalni goście. W ramach Wielkanocnego Targu Pietruszkowego swoje produkty oferowali rzemieślnicy i organizacje społeczne zajmujące się wyrobem świątecznego rękodzieła.
Nie zabrakło więc wielkanocnych wianków i palm, wiklinowych koszyków, ozdobnych pierników, czy niezwykłych desek kuchennych, na których oferowano wielkanocne wędliny.
Organizatorzy zaprosili łącznie 10 wystawców, z których trzech - podobnie, jak Fundacja Targ Pietruszkowy - to podmioty ekonomii społecznej, dla których naczelną wartością jest wspieranie ważnych inicjatyw i rozwiązywanie istotnych problemów społecznych.
Przypomnijmy, że ideą Targu Pietruszkowego jest oferowanie ekologicznej i naturalnej żywności, uprawianej, wyhodowanej i wytworzonej w granicach ok. 150 km od Krakowa. "Łączymy ze sobą sprzedawców – lokalnych hodowców i rolników z mieszkańcami Krakowa. Chcemy uniknąć anonimowości oraz pośredników. U Nas liczy się człowiek i działanie zgodne z naturą" - podkreślają organizatorzy wydarzenia.
Zaznaczają również, że oferowana żywność "w 100 procentach pochodzi od rolników i przetwórców, którzy posiadają certyfikaty ekologiczne lub właścicieli małych gospodarstw (max. 15 ha), w których proces produkcji odbywa się metodami tradycyjnymi, bez użycia popularnej chemii".
Koniec zerowego VAT na żywność! Ceny wzrosną?
