https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tarnów. W kolejce po wędliny z... seminarium [ZDJĘCIA]

Paweł Chwał
W Tarnowie można już kupić wyroby wędliniarskie, które powstają w Zakładzie Przetwórczo-Handlowym Wyższego Seminarium Duchownego.

Sklep otwarto w sobotę o godz. 8 rano, ale pierwsi klienci ustawili się w kolejce już po godzinie siódmej. Cały czas do kasy stoi co najmniej kilkanaście osób. Niektórzy robią naprawdę spore zakupy tłumacząc to m.in. tym, że mają one im starczyć na cały tydzień.

Sklep znajduje się przy ul. Kościuszki i podobnie jak ten, który funkcjonuje przy gospodarstwie seminaryjnym w podtarnowskim Błoniu jest czynny tylko przez trzy dni w tygodniu - w czwartki, piątki i soboty. Związane jest to m.in. z cyklem produkcyjnym wędlin w zakładzie. - W poniedziałki odbywa się ubój, a od wtorku do czwartku produkcja i wędzenie wyrobów - tłumaczą pracownicy.

Wyroby w Błoniu produkowane są z własnego chowu trzody chlewnej i słyną od lat ze swojego wyjątkowego smaku. - W Błoniu, żeby kupić szynkę, kiełbasy, kabanosy, boczek, salceson czy pasztetową trzeba było nieraz stać godzinę i dłużej. Ale to długie czekanie ludzi bynajmniej nie zniechęcało, a klientów wciąż przybywało. Otwarliśmy sklep w Tarnowie między innymi po to, aby rozładować te PRL-owskie kolejki i ułatwić zakup naszych wyrobów mieszkańcom miasta, którzy dotąd musieli jeździć po nie te kilka kilometrów - tłumaczą w sklepie.

Wędliny nie są krojone, a płatność odbywa się tylko gotówką. Ceny są nieznacznie wyższe niż w Błoniu.

Otwarcie nowego punktu poprzedzone było promocją i degustacją wyrobów z seminaryjnego zakładu na ulicach miasta. W sobotę, każdy kto zrobił zakupy, mógł skosztować za darmo kiełbaskę z grilla.

FLESZ - 6 eko-mitów, w które wierzymy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
polsatnews.pl/wideo-program/interwencja-tajemnicze-zaginiecie-sprzed-cwierc-wieku-archiwum-x-odkrywa-nowe-tropy_6744217/

Mamy mafię nie do ruszenia, kanalie rządzą nami wspólnie i w porozumieniu. Nie wiem czy to dziwi czy nie dziwi.
p
powołany
Polecam rozmowę z ks. kanonikiem Sławomirem Andree "W seminarium byłem escortem".
G
Gość
Czy ceny sa takie same jak na Urszulanskiej np pasztetowa 17zl,salceson 21,kaszanka 13zl,wiejska 36zl,,zwyczajna 20zl,boczek 24zl,krakowska 32zl,zywiecka 32zl,szynka gotowana 39zl,poledwica sopocka 39zl,kabanosy38,parowka 18 ???
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska