Panie ze stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce polecają tartaletki z warzywami
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- kostka margaryny palma
- łyżka smalcu
- 1/2 dag drożdży
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz
- warzywa według uznania
Składniki na sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól biały
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Drożdże rozpuścić i wymieszać z kwaśną śmietaną. Mąkę przesiać, dodać margarynę, smalec, sól. Posiekać, dodać drożdże ze śmietaną i żółtka, zarobić ciasto, wyłożyć nim foremki. Ułożyć na cieście przygotowane warzywa, zalać sosem beszamelowym, posypać startym serem lub ułożyć z ciasta kratkę, upiec.
Warzywa. Warzywa do farszu podgotować we wrzącej osolonej wodzie. Może to być fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, młoda marchewka itp.
Sos. W rondelku powoli rozpuścić masło na małym ogniu. Wsypać mąkę na płynne masło i mieszać najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać. Powoli dolać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN