Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tartaletki nadziewane warzywami [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Przepis na tartaletki nadziewane warzywami.

Panie ze stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce polecają tartaletki z warzywami

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • kostka margaryny palma
  • łyżka smalcu
  • 1/2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • warzywa według uznania

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól biały
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
Drożdże rozpuścić i wymieszać z kwaśną śmietaną. Mąkę przesiać, dodać margarynę, smalec, sól. Posiekać, dodać drożdże ze śmietaną i żółtka, zarobić ciasto, wyłożyć nim foremki. Ułożyć na cieście przygotowane warzywa, zalać sosem beszamelowym, posypać startym serem lub ułożyć z ciasta kratkę, upiec.

Warzywa. Warzywa do farszu podgotować we wrzącej osolonej wodzie. Może to być fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, młoda marchewka itp.

Sos. W rondelku powoli rozpuścić masło na małym ogniu. Wsypać mąkę na płynne masło i mieszać najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać. Powoli dolać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska