Tłusty czwartek 2020. Sprawdzone przepisy na tradycyjne domowe pączki naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić pączki na tłusty czwartek? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na tradycyjne domowe pączki. Fot. Sylwia Ostrowska
Sprawdzone przepisy na domowe, tradycyjne pączki na tłusty czwartek 2020! Specjalnie dla Was zebraliśmy przepisy na pączki od naszych Czytelników! Wbrew pozorom pączki robi się bardzo łatwo! Potrzebują tylko czasu. Zobaczcie, jakie pączki robią nasi Czytelnicy!

Domowe pączki na tłusty czwartek 2020. W tym roku tłusty czwartek wypada 20 lutego. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i właśnie wtedy zajadamy się pysznymi pączkami. Czy wiecie, że początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko? Pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty. Jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.
Jak zrobić pączki idealne? Zobaczcie przepisy na tradycyjne domowe pączki!

Łatwe domowe pączki z marmoladą wolańskiej gospodyni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich na tłusty czwartek robią rewelacyjne pączki!
Łatwe domowe pączki z marmoladą wolańskiej gospodyni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich na tłusty czwartek robią rewelacyjne pączki! Fot. Sylwia Ostrowska

Łatwe domowe pączki z marmoladą wolańskiej gospodyni [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 100 ml oleju
  • 50 gram spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu lub oleju do smażenia

Składniki na nadzienie

  • 80 dag marmolady różanej

Wykonanie
Z drożdży, mleka, 1 szklanki mąki i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. W międzyczasie utrzeć żółtka i jajka z cukrem. Kiedy rozczyn jest wrośnięty dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i powstanie jednolita kula o szklistym wyglądzie.
Tak przygotowane ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swą objętość czterokrotnie, wyłożyć je na stolnicę, wyciąć krążki szklanką, na środku każdego krążka ułożyć marmoladę (ilość według uznania).
Skleić pączki i odstawić, aby wyrosły.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu, odrobiną ciasta sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany. Pączki smażyć z obu stron. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polukrować.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży.
Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży. Fot. Stanisław Romek

Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży [PRZEPIS]

Składniki na około 12 pączków

  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Pączki z konfiturą z czarnej porzeczki, lukrem i skórką pomarańczową.
Pączki z konfiturą z czarnej porzeczki, lukrem i skórką pomarańczową. Fot. Małgorzata Bykowska

Pączki z konfiturą z czarnej porzeczki, lukrem i skórką pomarańczową [PRZEPIS]

Składniki 

  • 60 dag mąki 
  • 50 g drożdży 
  • 6 żółtek 
  • 15 dag cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 30 ml spirytusu 
  • 250 ml mleka 
  • 125 g roztopionego masła 
  • 1 kg smalcu 
  • 250 g cukru pudru 
  • kandyzowana skórka z pomarańczy 
  • 6 łyżek ciepłej wody 
  • konfitura z czarnej porzeczki 

Wykonanie
Do drożdży dodać łyżkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać łyżkę mąki i dolać 5 łyżek mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, mleko, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać  żółtka i spirytus. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Blat roboczy oraz ciasto posypać mąką. Rozwałkować o grubości 2 cm i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. To jeśli chcemy nadziewać pączki po usmażeniu. Jeżeli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, bo nie mamy szprycy, wykroić kółka o grubości 1 cm,  nałożyć konfiturę, na to przyłożyć drugie kółko i dobrze sklepić brzegi.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier. Do gorącej  wody dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Pączki smażyć na gorącym smalcu po 3 minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie nadziewaliśmy ich uprzednio, należy to zrobić teraz szprycą. Następnie polać je lukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej, autorki bloga Smaczna Gosia.

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym.
Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym. Fot. Dorota Wójcicka

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka rumu lub spirytusu
  • litr oleju do smażenia
  • puszka masy kajmakowej do nadziewania

Składniki na lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3-1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 st., smażyć pączki po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić. Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.
Lukier. Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby, dodać jeszcze łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzone pączki (po ok. łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Zobacz koniecznie: Jak zrobić dobre pączki krok po kroku pokazuje Zbigniew Handziak, mistrz cukiernictwa

Zobacz też: Rzecz o najlepszych pączkach, które wiatr z półmiska zdmuchuje, czyli skąd się wziął tłusty czwartek

Zobacz koniecznie: Oryginalny przepis na pączki z XIX wieku Lucyny Ćwierczakiewiczowej

FLESZ - zmiana zasad udzielania ślubów kościelnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3