Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2021 w nowej odsłonie! Wytrawne przekąski na święto łasuchów 11 lutego [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Tłusty czwartek w nowej odsłonie? Nie masz ochoty na pączka? Zrób wytrawne przekąski! Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego, muffinki mięsno-warzywne czy drożdżowe bułki z mozarellą to raj dla smakoszy! Zobaczcie przepisy!
Tłusty czwartek w nowej odsłonie? Nie masz ochoty na pączka? Zrób wytrawne przekąski! Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego, muffinki mięsno-warzywne czy drożdżowe bułki z mozarellą to raj dla smakoszy! Zobaczcie przepisy!
Tłusty Czwartek 2021 w nowej odsłonie! Nie lada gratka dla fanów wytrawnych smaków (bo nie każdy przecież lubi pączki). W czasie gdy wszyscy będą zajadać się słodkościami – wypróbuj rewelacyjne przepisy na wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego, muffinki mięsno-warzywne czy drożdżowe bułki z mozarellą.

Proste w przygotowaniu, a do tego sycące przekąski – wytrawne bułeczki, muffinki czy zawijańce – to smaczny sposób na szybkie pokonanie głodu. Szczególnie w tłusty czwartek, gdy każdy zajada się słodkościami.

Wytrawne drożdżowe bułeczki lub inne niesłodkie wypieki to doskonała alternatywa dla lukrowanych pączków, która z pewnością ucieszy fanów słonych smaków i umili im ten wyjątkowy dzień.

Wytrawne przekąski na tłusty czwartek 2021. Zobacz przepisy na:

  • Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą
  • Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego
  • Mięsno-warzywne muffinki

Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą [PRZEPIS]

Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą.
Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • płaska łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
  • 2 szczypty Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli
  • 2 kulki mozzarelli pokrojonej na niewielkie kawałki
  • słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka lub Pesto Genovese Podravka
  • opcjonalnie: pół ząbka czosnku i kilka listków świeżej bazylii

Sposób wykonania:
Świeże drożdże wrzucić do miseczki, dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie do dużej miski dodać olej, rozczyn, 2 jajka i wymieszać trzepaczką. Do mokrych składników powoli wsypywać mąkę oraz przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem, mieszając jednocześnie mikserem. Dodać niewielką ilość wody i wyrobić ciasto na gładką masę. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, wysmarowanej wcześniej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie ciasto uformować w długi wałek, pokroić na niewielkie kawałki i formować z nich kulki. Do środka każdej włożyć kawałek mozzarelli. Drożdżowe kulki ułożyć ciasno obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać szczyptą Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli. Piec 40 minut w temp. 190 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym Podravka lub Pesto Genovese Podravka. Opcjonalnie posypać posiekanym drobno świeżym czosnkiem i bazylią.

Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego [PRZEPIS]

Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego.
Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego (np. Podravka)
  • łyżka oliwy
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 7-8 plastrów szynki
  • 3/4 szklanki tartego sera
  • pół łyżeczki Vegety Natur pikantnej z chilli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób wykonania:
Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, Vegetą Natur pikantną z chilli i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować warstwą sosu. Ułożyć cienko pokrojone plastry szynki, posypać tartym serem i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Ciasto zawinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.

Mięsno-warzywne muffinki [PRZEPIS]

Mięsno-warzywne muffinki.
Mięsno-warzywne muffinki.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki Vegety Natur z koperkiem
  • 1/2 małej papryki
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 3 duże plastry żółtego sera
  • 4 wąskie plasterki wędzonego boczku pokrojone w kostkę
  • 3 kabanosy

Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, Vegetę Natur z koperkiem, żółtka, mleko i olej zmiksować na gładką masę do uzyskania gęstego ciasta. Dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki – posiekane drobno paprykę, natkę pietruszki, ser żółty, boczek i kabanosy. Wymieszać. Masę przelać do papilotek. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec przez 15-20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska