Proste w przygotowaniu, a do tego sycące przekąski – wytrawne bułeczki, muffinki czy zawijańce – to smaczny sposób na szybkie pokonanie głodu. Szczególnie w tłusty czwartek, gdy każdy zajada się słodkościami.
Wytrawne drożdżowe bułeczki lub inne niesłodkie wypieki to doskonała alternatywa dla lukrowanych pączków, która z pewnością ucieszy fanów słonych smaków i umili im ten wyjątkowy dzień.
Wytrawne przekąski na tłusty czwartek 2021. Zobacz przepisy na:
- Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą
- Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego
- Mięsno-warzywne muffinki
Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą [PRZEPIS]

Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml wody
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 400 g mąki
- płaska łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
- 2 szczypty Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli
- 2 kulki mozzarelli pokrojonej na niewielkie kawałki
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka lub Pesto Genovese Podravka
- opcjonalnie: pół ząbka czosnku i kilka listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Świeże drożdże wrzucić do miseczki, dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie do dużej miski dodać olej, rozczyn, 2 jajka i wymieszać trzepaczką. Do mokrych składników powoli wsypywać mąkę oraz przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem, mieszając jednocześnie mikserem. Dodać niewielką ilość wody i wyrobić ciasto na gładką masę. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, wysmarowanej wcześniej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie ciasto uformować w długi wałek, pokroić na niewielkie kawałki i formować z nich kulki. Do środka każdej włożyć kawałek mozzarelli. Drożdżowe kulki ułożyć ciasno obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać szczyptą Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli. Piec 40 minut w temp. 190 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym Podravka lub Pesto Genovese Podravka. Opcjonalnie posypać posiekanym drobno świeżym czosnkiem i bazylią.
Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego (np. Podravka)
- łyżka oliwy
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 7-8 plastrów szynki
- 3/4 szklanki tartego sera
- pół łyżeczki Vegety Natur pikantnej z chilli
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
Sposób wykonania:
Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, Vegetą Natur pikantną z chilli i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować warstwą sosu. Ułożyć cienko pokrojone plastry szynki, posypać tartym serem i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Ciasto zawinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Mięsno-warzywne muffinki [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 g mąki
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki Vegety Natur z koperkiem
- 1/2 małej papryki
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3 duże plastry żółtego sera
- 4 wąskie plasterki wędzonego boczku pokrojone w kostkę
- 3 kabanosy
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, Vegetę Natur z koperkiem, żółtka, mleko i olej zmiksować na gładką masę do uzyskania gęstego ciasta. Dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki – posiekane drobno paprykę, natkę pietruszki, ser żółty, boczek i kabanosy. Wymieszać. Masę przelać do papilotek. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec przez 15-20 minut.
