Urszula Sokołowska z Niepołomic jest autorką bloga kulinarnego Salat21.pl. - Bardzo lubię tworzyć urozmaicone dania, dobrze doprawione, z mnóstwem dodatków - mówi.
Składniki
- 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 łyżki masła
- czerwona cebula
- czosnkowa cebula
- 275 g białego twarogu
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 6 filetów śledziowych
- małe opakowanie anchois
- sok z cytryny
- posiekana natka pietruszki i koperku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Cebulę obrać - czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej, ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.
Źródło: Dzień Dobry TVN