Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort śledziowy - pomysł na karnawałową przekąskę [PRZEPIS]

Urszula Sokołowska
Przepis na tort śledziowy - idealną karnawałową przekąskę. Sprawdź!

Urszula Sokołowska z Niepołomic jest autorką bloga kulinarnego Salat21.pl. - Bardzo lubię tworzyć urozmaicone dania, dobrze doprawione, z mnóstwem dodatków - mówi.

Składniki

  • 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • czerwona cebula
  • czosnkowa cebula
  • 275 g białego twarogu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 filetów śledziowych
  • małe opakowanie anchois
  • sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki i koperku
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Cebulę obrać - czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.

Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.

Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej, ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.

Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.

Dwa filety pokroić, ułożyć, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska