3 z 21
Poprzednie
Następne
Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Barszcz czerwony bez zakwasu
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony Marii Szymczak z Brzeska.
Składniki
2 kg buraków
20 dag marchewki
20 dag selera
10 dag pietruszki
2 cebule
5 dużych jabłek
5 ząbków czosnku (nieobieranego )
5 liści laurowych
łyżka majeranku
łyżka kminku
łyżka octu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu mielonego
sól, wegeta (do smaku)
2,5 l wody
Wykonanie
Buraki pokroić w plastry, dodać wszystkie składniki i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać ocet i nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić i doprawić według własnego smaku.