Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Barszcz czerwony bez zakwasu...
fot. archiwum

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Barszcz czerwony bez zakwasu
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony Marii Szymczak z Brzeska.

Składniki
2 kg buraków
20 dag marchewki
20 dag selera
10 dag pietruszki
2 cebule
5 dużych jabłek
5 ząbków czosnku (nieobieranego )
5 liści laurowych
łyżka majeranku
łyżka kminku
łyżka octu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu mielonego
sól, wegeta (do smaku)
2,5 l wody

Wykonanie
Buraki pokroić w plastry, dodać wszystkie składniki i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać ocet i nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić i doprawić według własnego smaku.

Zobacz również

Huczne powitanie prezydenta Rafała Piecha po wyborach w siemianowickim magistracie

Huczne powitanie prezydenta Rafała Piecha po wyborach w siemianowickim magistracie

Kibice Radomiaka na ostatni wyjazd w sezonie udadzą się 18 maja w sobotę

Kibice Radomiaka na ostatni wyjazd w sezonie udadzą się 18 maja w sobotę

Polecamy

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Polska wersja Ciri z Wiedźmina od SI – to dla ciebie zaskoczenie?

Polska wersja Ciri z Wiedźmina od SI – to dla ciebie zaskoczenie?

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek