Przepisem na tradycyjną sałatkę jarzynową, której nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki (gmina Książ Wielki).
Składniki
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 dużego selera
- 5 ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki majonezu kieleckiego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 soczyste jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Zobacz koniecznie!

Wideo