
Barszcz z uszkami
Składniki na barszcz
5 l wody
4 korzenie pietruszki
6 marchewek
1 seler
1por
2 cebule
4 kg buraków
20 g suszonych grzybów
150 ml wody do namoczenia grzybów
2 l przygotowanego wcześniej zakwasu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
0.5 cytryny (sok z połówki cytryny)
2 ząbki czosnku
1duża szczypta majeranku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Składniki na uszka
600 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)
Składniki na farsz
120 g suszonych prawdziwków
500 ml wody
1 cebula
1 łyżka masła
miąższ z jednej bułki kajzerki
sól, pieprz
Przepis na barszcz
Grzyby umieść w niewielkim rondelku i zalej ciepłą wodą (około 150 ml), po 30 minutach rondelek umieść nad ogniem i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie grzyby posiekaj, wodę zachowaj.
Dwie cebule obierz, drobno posiekaj i przysmaż na maśle.
Warzywa (buraki, marchew, seler, pietruszka, por) obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz się też wspomóc robotem kuchennym ze specjalną nakładką).
Warzywa umieść w dużym garnku, dodaj przysmażoną cebulę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie.
Barszcz zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie przelej barszcz przez sito, tak aby pozbyć się wszystkich warzyw (możesz tez wyłowić warzywa łyżką cedzakową).
Do barszczu dodaj zakwas, grzyby i wodę spod grzybów, rozgnieciony czosnek, cukier, sok z cytryny, majeranek.
Barszcz ponownie zagotuj, pozbądź się czosnku, dopraw solą i pieprzem, podawaj z uszkami.
Przepis na uszka (około 120 sztuk)
Grzyby zalej ciepłą wodą, odstaw na 2 – 3 godziny.
Po tym czasie grzyby z wodą przelej do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 45 minut (aż grzyby będą miękkie).
Cebulę obierz, posiekaj i przysmaż na maśle, przełóż do miski.
Grzyby odcedź (wodę zachowaj) i drobniutko pokrój, umieść w misce.
Miąższ kajzerki namocz w wodzie po grzybach, dodaj do grzybów.
Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Teraz czas na ciasto: mąkę umieść na stolnicy, powoli dodawaj ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno być dość miękkie.
Ciasto umieść na talerzyku i przykryj miską, powinno odpoczywać około 30 minut.
Po tym czasie odkrój kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj, w cieście wycinaj małe kółka.
Na środku każdego kółka nakładaj małą porcję grzybowego ciasta, zlep brzegi, a następnie zlep końce.
Uszka wrzucaj (partiami, nie wszystkie na raz) na wrzątek i gotuj 1 – 2 minuty.
Uszka możesz zjeść od razu, zamrozić lub przechowywać 3 – 4 dni w lodówce.
Przepis: Anna Starmach

Zupa grzybowa
Składniki
40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 pory (biała część)
1 średniej wielkości serler
3 marchewki
1/4 niedużej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1,5 l bulionu warzywnego
pieprz, sól
świeży koperek do dekoracji
szklanka słodkiej śmietanki
Przygotowanie
Grzyby namocz przez noc w niedużej ilości wody. Zachowaj wodę, w której się moczyły. Grzyby pokrój w cienkie paski. Zachowaj kilka grzybów w całości do dekoracji.
Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki a cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na rozgrzanym maśle w dużym garnku. Kiedy cebula i por zmiękną, dodaj do nich starte warzywa. Podsmażaj je kolejnych 5 minut, a gdy zmiękną, dodaj do nich grzyby. Całość zalej bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Gotuj na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i zabiel śmietaną. Podawaj z odłożonymi grzybami, grzankami na maśle oraz odrobiną koperku.
Przepis: Magda Gessler

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
½ kg - mąki
1 szklanka - wrzątku
1 - jajko
farsz
400 g - sera białego
1 - żółtko
laska wanilii
3 łyżki - cukru
½ łyżeczki - cynamonu
300 g - kapusty kiszonej
30 g - suszonych prawdziwków
1 - cebula
1 łyżka - masła
sól
pieprz
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową (wody nie wylewać).
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Ser przełożyć do miski. Wybić żółtko. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut (po tym czasie lepiej się wałkuje). Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wykroić krążki i nałożyć farsz (można też pokroić na kwadraty). Zlepić.
Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.
Pierogi z kapustą i grzybami podawać z cebulą zezłoconą na maśle, na słodko z palonym masłem.
Przepis: Ewa Wachowicz

Karp smażony
Składniki
1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
1 cytryna
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek mąki
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Wypatroszonego i umytego karpia pokrój na w miarę równej wielkości dzwonka.
Rybę skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, odstaw na godzinę do lodówki.
Mąkę wymieszaj z bułką tarta, obtaczaj w niej kawałki karpia.
Rybę smaż na rozgrzanym oleju około 5 – 6 minut z każdej strony.
Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z kawałkiem cytryny.
Przepis: Anna Starmach