Najpopularniejsze dania wigilijne. Te potrawy królują w Święta Bożego Narodzenia
- Barszcz wigilijny z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami lub fasolą to danie, które w większości domów spożywane jest jako pierwsze. Buraki użyte do jego przygotowania mają symbolizować urodę i długie życie. O wigilijnym barszczu po raz pierwszy wspomniał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”. - Zupa grzybowa
Zupa grzybowa jest równie popularna co barszcz z uszkami. Nieraz serwowana jest jako pierwsze lub drugie danie. Według przesądów ludowych grzyby mają zapewnić dobrobyt oraz uchronić od różnego rodzaju chorób. - Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami goszczą na niemal każdym wigilijnym stole w Polsce. Podobnie jak zupa grzybowa mają one zapewnić dostatek w domu i zdrowie osobom, które je spożyją. Co ciekawe w wielu regionach podawane są do barszczu zamiast uszek. - Karp smażony
Karp jest bez wątpienia najpopularniejszą rybą świąteczną. W Polsce pojawił się już w XII wieku dzięki Cystersom, lecz popularność zyskał dopiero po wojnie. Uprawa karpia jest dość łatwa, dlatego władze ludowe właśnie nim najczęściej zarybiały stawy hodowlane. Jego dostępność sprawiła, że zaczął coraz częściej pojawiać się na wigilijnym stole. - Ryba w galarecie
Ryby są zarówno symbolem Jezusa Chrystusa, jak i odradzania się do życia oraz nieśmiertelności, co bezpośrednio nawiązuje do eucharystii. W wielu kulturach są także kojarzone z płodnością oraz żywiołem wody. W Wigilię niemal na każdym polskim stole znaleźć można ryby w galaretach przyrządzonych na różne sposoby. - Ryba po grecku
Ryba po grecku również jest niezwykle popularnym daniem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawiązuje ona do greckiej potrawy – ryby z warzywami duszonej w winie. - Śledź w śmietanie lub oleju
W tradycji ludowej śledź kojarzony jest z postem oraz wyrzeczeniami. W Wigilię króluje przede wszystkim śledź w śmietanie i oleju. Często spotkać można urozmaicone przepisy, w których skład wchodzą gruszki, jabłka lub żurawina. - Kapusta z grzybami
Kapusta jest symbolem bogactwa, siły oraz zdrowia. Jak dawniej wierzono, kiszona kapusta miała symbolizować moc odrodzenia. Jeśli połączy się ją z grzybami i grochem, pomoże także uchronić się przed chorobami oraz zapewni szczęście na co dzień. - Makowiec
Mak w wielu regionach uznawany jest za symbol płodności, pomyślności oraz dostatku. Oznacza także jedność w domu i zgodę. Przez wiele lat był jednym z najważniejszych dodatków do dań wigilijnych, ponieważ ma właściwości nasenne, co według ludowych wierzeń miało pomóc połączyć się z zaświatami. Wierzono, że duchy zmarłych odwiedzają swoich bliskich w wigilijny wieczór. Najpopularniejszym daniem z makiem bez wątpienia jest makowiec. Oprócz niego spotkać można także zupę makową, ciasteczka z makiem, makiełki, struclę makową i kutię. - Piernik świąteczny
Pierniki to przysmaki, bez których chyba nikt nie wyobraża sobie świąt. Co ciekawe, przepis na pierniki z dodatkiem kardamonu, imbiru, cynamonu lub goździków znalazł się w 1725 roku w poradniku medycznym. Wszystko ze względu na lecznicze właściwości wspomnianych dodatków. - Kompot z suszu
Kompot, oprócz dobrego smaku, ma także znakomite właściwości – świetnie wpływa na trawienie. Ponadto zawarte w nim owoce mają swoją symbolikę:
- gruszki oznaczają długowieczność
- suszone śliwki są symbolem pomyślności oraz ochrony przed złymi mocami
- jabłka to zdrowie i miłość - Kutia
Kutia to jedna z najpopularniejszych potraw dawnej kuchni kresowej. Obecnie jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej oraz litewskiej. Zawiera składniki takie jak mak, bakalie czy miód, który ma zapewnić długie życie oraz chronić przed złymi duchami.
Przepisy na dania wigilijne. Sprawdzone przepisy od znanych restauratorek
Aby sprawdzić, jak dokładnie przyrządzić wspomniane wyżej, tradycyjne dania wigilijne, przejdź do galerii zdjęć.

Wideo