
Makowiec
Składniki
400 g mąki
50 g drożdży
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka śmietany
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
Masa makowa
500 g mak
½ l mleko
20 g drożdży
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżka marmolady
1 łyżka bułki tartej
1 białko
1 jajko
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
2 łyżki miodu
100 g migdałów
100 g rodzynków z koniaku
Przygotowanie
Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.
Przepis: Ewa Wachowicz

Piernik świąteczny
Składniki
1 kg mąki
250 g masła
500 g miodu
500 g cukru
3 jaja
100 ml mleka
200 g powideł śliwkowych
50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka kardamonu
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolitą masę. Ostudź ją.
Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.
Przepis: Anna Starmach

Kompot z suszu
Składniki
3 l wody
300 g suszonych śliwek
200 g suszonych jabłek
200 g suszonych gruszek
skórka obrana z 2 cytryn
kawałek kory cynamonowej
5 goździków
3 łyżki miodu (opcjonalnie)
1 garść rodzynek
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku.
Do garnka wlej 3 liry wody.
Podgrzewaj na średnim ogniu około 30 minut.
Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon.
Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go.
Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny –rozcieńcz go przegotowaną wodą.
Przepis: Anna Starmach

Kutia
Składniki
Szklanka ziaren pszenicy
Szklanka maku
2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
6 łyżek miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Dzień przed Wigilią zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
W wigilijny poranek przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj przez mniej więcej 3 godziny aż zmięknie.
Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Podawaj na zimno.
Przepis: Anna Starmach