Tradycyjne przepisy w nowych odsłonach, potrawy na bazie naturalnych i regionalnych składników to podstawy kulinarnej Bitwy Regionów

Lech Klimek
Lech Klimek
Ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary okazała się zwycięska w rozegranym w Hańczowej wojewódzkim etapie Bitwy Regionów. To ogólnopolski konkurs kulinarny, którego celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, a także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Corocznie w zmaganiach o najlepszą regionalną potrawę uczestniczą tysiące Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenów wiejskich. Nie inaczej jest i w tym roku. Współorganizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Duma organizatorów

- Bitwa Regionów to konkurs kulinarny, w którym startuje Koła Gospodyń Wiejskich - mówi Jerzy Radoń, dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Krakowie. - Jesteśmy tutaj w Hańczowej, żeby spróbować 16 dań przegotowanych przez koła z małopolski i wybrać to naszym zadaniem najlepsze. Znaczenie tego konkursu jest bardzo duże, bo mówimy to o jednej z części naszej tradycji, tradycji kulinarnej - podkreślił.

Dyrektor ARiMR dodał również, że my w Małopolsce mamy to szczęście, że tradycja kultury kulinarnej jest tu ciągle żywą, nie trzeba jej odtwarzać. Według niego panie i panowie działający w Hańczowej swoje promocyjne stoisko rozstawiła też Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

- KRUS uczestniczy w Małopolskim finale Bitwy Regionów, to bardzo ważne wydarzenie i cieszymy się, że możemy w nim uczestniczyć - stwierdziła Aleksandra Hadzik, prezes KRUS. - Na naszym stoisku głównie mówimy o bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. To bardzo ciekawe połączenie, bo doceniamy rolę kobiet, które kultywują pienna polską tradycję nie tylko kulinarna, ale też są siłą polskich gospodarstw, która dba w nich właśnie o bezpieczeństwo - podkreśliła.

Szaflary zwycięskie

Wiele kół startujących w rozgrywanym w Hańczowej wojewódzkim finale prezentowało potrawy, których receptury zaczerpnięte były z zapisków domowych czy też z ustnych przekazów. Wszystkie mały jedna wspólną cechę, do ich przygotowania kucharki i kucharze użyli w wielkiej ilości miłości do swoich małych ojczyzn.

W hańczowskim finale jurorzy, którzy mieli naprawdę twardy orzech do zgryzienia, laur zwycięstwa przyznali potrawie z powiatu nowotarskiego. To ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary. Warto nadmienić, że jorka to owca niedojna, a zawaternik to kloc drewna najczęściej świerkowy wkładany do watry, aby nie wygasła przez noc i by można było od niego rozpalać ogień. Ta właśnie potrawa będzie prezentować Małopolskę w finałowych zmaganiach Bitwy Regionów, które odbędą się 7 października.

Bardzo związaną ze swoją ziemią i tradycja regionu potrawę przygotowało również KGW z Blechnarki.

- Do dzisiejszego konkursu przygotowaliśmy danie, którego składniki to fuczki z roladkami jagnięcymi w grzybowym sosie z kiszonymi warzywami i kompotem ze szczawiu - opowiada Jolanta Matała, przewodnicząca KGW Blechnarka i Przyjaciele. - To danie kuchni łemkowskiej, którą w naszych kulinarnych podróżach się inspirujemy. Nic w tym dziwnego, bo przecież mieszkamy na łemkowszczyźnie, kilka kilometrów od Hańczowej - dodała.

Podstawa dania zaprezentowanego przez reprezentujące powiat gorlicki, koło z gminy Uście Gorlickie są fuczki, czyli bardzo proste placki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty. Te proste placuszku, w smaku trochę przypominające racuchy, mają korzenie sięgające średniowiecza. Pierwsze wzmianki o nich mają pochodzić z XIII wieku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie