W skrócie
Barszcz czerwony na zakwasie to przepis, który przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Najważniejszymi składnikami barszczu czerwonego jest prawidłowo ukiszony zakwas buraczany i aromatyczne suszone borowiki. Zakwas powinien pachnieć owocowo, lekko kwaśno i na wierzchu nie powinny pojawiać się oznaki pleśni. Podpowiadamy sposób na tradycyjny barszcz czerwony wigilijny. Przygotowując danie dla wegan, pomińcie użycie masła na rzecz margaryny lub oleju.
Barszcz czerwony – przepis na święta
Liczba porcji: 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów np.: borowików, podgrzybków,
- 400 g świeżych buraków,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1/ 4 selera,
- 1,2 l wody,
- 200 ml zakwasu buraczanego,
- 1 łyżka masła, margaryny lub oleju,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/ 2 łyżeczki soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Jak zrobić barszcz czerwony?
Przygotowanie:
- Suszone grzyby należy opłukać, zalać 1 l wody, warzywa należy obrać, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie gotować na nich wywar.
- Świeże buraki trzeba obrać, umyć, pokroić na cienkie paski i polać sokiem z cytryny. Buraki trzeba włożyć do garnka, dodać masło, podlać 200 ml wody i dusić przez 15 minut na małym ogniu.
- Do podduszonych buraków należy dodać wywar grzybowy i zakwas buraczany. Barszcz czerwony należy zagotować i odstawić na 30 minut do wystudzenia.
- Przed podaniem barszcz czerwony należy przecedzić przez sitko, aby był klarowny i doprawić solą i pieprzem.
Co zrobić z resztkami warzyw po barszczu?
Warzywa i grzyby pozostałe z gotowania barszczu można wykorzystać jako farsz do pierogów. Można także zrobić wegetariański pasztet albo nadzienie do naleśników. Takie ugotowane warzywa będą też świetnie smakować upieczone w cieście francuskim w ramach przekąski na rodzinną imprezę. Ponadto można je zamrozić i wykorzystać dopiero do przekąsek na zabawę sylwestrową. Warzywa można też zmiksować na pulpę i usmażyć z niej wegetariańskie kotlety.
Z czym podawać barszcz czerwony?
Wigilijną zupę najczęściej podaje się z uszkami z grzybami. Można też sięgnąć po domowe krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki z ciasta francuskiego lub paszteciki z kapustą i grzybami. W niektórych domach barszcz czerwony pije się także do pierogów z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony do krokietów można jeszcze bardziej zaostrzyć, dodając zakwasu z buraków. W kuchni ukraińskiej do barszczu czerwonego dodaje się fasolę białą, ziemniaki lub kołduny.
Przyprawy do barszczu czerwonego
Najczęściej barszcz czerwony nie potrzebuje wielu przypraw. Niektórzy smakosze doprawiają wywar przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Wyrazistego smaku i aromatu barszcz zyskuje poprzez dodanie do niego suszonego lubczyku. Zamiast soku cytrynowego do barszczu można dodać octu jabłkowego albo suszone śliwki. Ważne, aby nie były to wędzone owoce, bo zupa nabierze dymnego posmaku.
Najprostszy barszcz czerwony
Szybką zupę można zrobić też z upieczonych warzyw. Takie buraki będą bardziej esencjonalne i będzie można łatwiej je obrać ze skórki. Takie buraki trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, warzywa trzeba zalać wywarem z grzybów, dodać zakwas z buraków. Do barszczu czerwonego należy dodać przyprawy i zagotować. Gotowy barszcz wigilijny trzeba przecedzić i podgrzać przed podaniem.
Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Zelmer ZFP9000B - 2000W - misa 3l
Funkcje kulinarne:zagniatanie ciasta, ubijanie pia…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2, 600 W, czarny
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…

KitchenAid Classic 5K45SSEOB - 275W - misa 4,3l
Długość przewodu:1,14 m;Dominujący odcień obudowy:…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Sage BFP800 - 2000W - misa 2,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

ETA Gratus Vital II 002890092 z maszynką do mielenia - 1200W - ...
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

MPM iCoook MRK-18 z naczyniem do gotowania na parze - misa 3,5l
Długość przewodu:0,9 m;Dominujący odcień obudowy:c…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 650 A1, 650 W, czerwony
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym