Spis treści
- Sałatka z zielonych szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi
- Zupa ze szparagami „Francuska wiosna”
- Szparagi z serem i boczkiem na cieście drożdżowym
- Szparagi z serem i prażonymi migdałami
- Krem ze szparagów z grzankami
- Szparagi z szynką dojrzewającą lub boczkiem
- Szparagi z makaronem i piersią kurczaka
- Zupa z białych szparagów
- Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
- Szparagi z bułką tartą
Sałatka z zielonych szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi

Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cukinia
- pół kg zielonego groszku
- 200 g sera koziego
- garść rukoli
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, oderwać końcówki i ugotować na parze (pamiętajmy o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Cukinię pokroić na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, dodać garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi pokroić wzdłuż na pół w i dodać do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni uprażyć połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone, dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.
Zupa ze szparagami „Francuska wiosna”

Składniki
- 400 g zielonych szparagów
- pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 50 ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.
Szparagi z serem i boczkiem na cieście drożdżowym

Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- 300 g żółtego sera
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 100 g wędzonego, parzonego boczku
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec na złoty kolor.
Szparagi z serem i prażonymi migdałami

Składniki
- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów
- 30 g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
Dodatkowo
- 1 natka pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Wykonanie
Szparagi dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć stwardniałe końcówki. Wrzucić do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzać patelnię, dodać płatki migdałowe i wymieszać, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odłożyć do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągnąć i odcedzić warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko pokroić żółty ser w plastry. Szparagi ułożyć na talerzu, posypać podprażonymi migdałami i przykryć płatami sera. Całość udekorować listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Krem ze szparagów z grzankami

Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 kromki chleba
- serek topiony
- średnia cebula czerwona
- 1 litr bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć dowolny kształt, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.
Szparagi z szynką dojrzewającą lub boczkiem

Składniki
- plastry szynki dojrzewającej lub boczku
- szparagi
- masło
Wykonanie
W plaster szynki lub boczku zawinąć szparagi. Smażyć na maśle aż będą miękkie.
Szparagi z makaronem i piersią kurczaka

Składniki
- dowolny makaron
- 50 dag piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów odłamać. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawić je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotować 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.
Zupa z białych szparagów

Składniki
- makaron
- wiązka białych szparagów
- woda
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- ser (opcjonalnie)
Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obrać, odłamać końcówki, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały.
Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Można posypać startym serem.
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Składniki
- makaron kokardki lub inny
- 250 g białych szparagów
- 250 g zielonych szparagów
- 5 pomidorków koktajlowych
- śmietana 36%
- mąka
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta cukru
- garść świeżej bazylii
Wykonanie
Makaron ugotować al dente. Obrać wcześniej umyte szparagi, odciąć z nich zdrewniałe końcówki. Ze szparagów odciąć czubki, resztę warzywa pokroić ukośnie na 4 cm kawałki. Umyć i pokroić pomidory na ćwiartki.
W garnku zagotować 300 ml wody, wrzucić do niej białe szparagi, gotować je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodać zielone szparagi i gotować przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Wyciągnąć szparagi, wodę zagęścić odrobiną mąki, dodać śmietanę i zredukować sos. Doprawić do smaku, wrzucić szparagi.
Do sosu ze szparagami dodać makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszać. Makaron rozłożyć na talerze, udekorować z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.
Szparagi z bułką tartą

Składniki
- 80 dag szparagów
- sól
- cukier
- masło
- 2 łyżki tartej bułki
Wykonanie
Szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół i powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła. Do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę) i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku i polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.
Zobacz też:
