https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Trwa wielkie grzybobranie w Małopolsce. Szok! Kosze a nawet wiadra. Z takimi okazami wracają z lasu mieszkańcy Krakowa i okolic

Piotr Tymczak
Nadszedł czas na grzyby
Nadszedł czas na grzyby Czytelnik
W weekend (5-6 października) pogoda nie sprzyja wyjściom z domu na dłuższe spacery z powodu chłodu i deszczu. Warto jednak wybrać się do lasu. Mamy sezon na grzyby. Mieszkańcy Krakowa i Małopolski do domu przynoszą kosze a nawet wiadra pełne grzybów. Przejdź do GALERII, by zobaczyć, jakimi chwalą się okazami.

W polskim klimacie większość gatunków grzybów jadalnych dojrzewa w okresie od późnego lata do późnej jesieni (tj. najczęściej od sierpnia do października), w związku z czym grzybobrania odbywają się także w tym czasie.

Szybki wzrost grzybów wymaga utrzymującego się przez kilka dni wilgotnego podłoża (tj. wymaga deszczu).

Przed konsumpcją grzyby muszą zostać poddane suszeniu, marynowaniu bądź gotowaniu (składnik zup i sosów).

W sklepach jest coraz drożej i nadchodzą kolejne podwyżki

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska