Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii [PRZEPISY]

mad
Zobacz przepisy na rozgrzewające zupy.
Zobacz przepisy na rozgrzewające zupy. pixabay.com
Przepisy na rozgrzewające zupy.

Na zewnątrz chłodno, warto więc włączyć zupy do swojego menu. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, ale również dostarczą organizmowi białka, witamin oraz składników mineralnych. Zaletą zup jest także to, że są sycące i mogą być prawdziwym zastrzykiem energii. Te najbardziej odżywcze i zdrowe przygotujemy sami. Wbrew pozorom możemy je zrobić szybko i łatwo. Humor poprawią smakowite, rozgrzewające zupy z dodatkiem sera żółtego lub topionego. Tym razem zainspirujemy się kuchnią francuską, duńską i czeską.

Przygotuj domową zupę – to proste!

Pamiętajmy, aby nie mylić zdrowej zupy z gotowymi zupkami w proszku lub chińskimi, całkowicie pozbawionymi witamin i składników mineralnych.

Zdrowa zupa, to taka, którą przygotujemy samodzielnie w domu. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci i ugotować ją może każdy.

Zupa to idealne danie dla osób zabieganych – jest prosta i szybka w przygotowaniu. Podczas gotowania kierujmy się zasadą, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.

W klimacie francuskim – pożywna zupa cebulowa z serem

Zupa cebulowa na francuskie stoły zawitała już w XVII wieku. Wśród kilku wersji historii jej powstania istnieje taka, która jako pomysłodawcę podaje króla Francji - Louisa XV. Podobno pewnego wieczora połączył on trzy składniki: cebulę, masło i szampana, tworząc tym sposobem pierwszą zupę cebulową.
Z kolei według innej – popularniejszej wersji, ten tradycyjny przepis sięga czasów, kiedy Les Halles – paryską dzielnice nazywano „brzuchem Paryża”. To właśnie tam w całonocnych barach posilali się robotnicy, wracający o świcie do domów. Zupa cieszyła się sławą wyjątkowo pożywnej. – Szybko zyskała szerokie uznanie wśród Francuzów stając się ich narodowym przysmakiem. Sekretem jest długo duszona cebula. Charakterystycznym elementem dania są zapieczone grzanki z żółtym serem - można też położyć sam ser. Warto wybrać taki, który ma wyrazisty smak. Zupa doskonale syci i rozgrzewa, będzie idealna na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Dodam, że jest bardzo prosta i z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Trzy  pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii [PRZEPISY]

Francja: francuska zupa cebulowa z serem [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 0,5 l wody
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek


Wykonanie

Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki.

Wzmacniająca zupa porowa z Danii

Zupa z porów to danie popularne w krajach skandynawskich. W Polsce to warzywo niedoceniane, a wiele osób kojarzy go tylko jako składnik włoszczyzny. Tymczasem okazuje się, że por jest bogaty w sole mineralne: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarkę, zawiera także wiele cennych witamin, jak: C,A, E, B1, B2. To właśnie dzięki zawartej w nim witaminie C, por wzmacnia odporność organizmu. Nic dziwnego więc, że zupa z porów to jedno z najlepszych dań na zimowe mrozy.
– Zupa porowa charakteryzuje się ciekawym, lekko ostrym smakiem. Jednym z jej charakterystycznych składników jest serek topiony. Warto wybrać produkt o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Serek topiony jest doskonałym zabielaczem i zagęszczaczem do tego typu posiłków. Dzięki niemu zupa będzie pożywana, jej konsystencja subtelnie kremowa, a smak intensywniejszy. Tak wzbogacona może stanowić nawet główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska.

Trzy  pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii [PRZEPISY]

Dania: duńska zupa porowa z serkiem topionym [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 pory
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki
  • gruby plaster szynki
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.
Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym. Smacznego!

Po czesku - wyjątkowo rozgrzewająca czosnkowa zupa z serem

Czesi to prawdziwi miłośnicy zup, a ich kuchnia obfituje w wiele pysznych przepisów na gęste i sycące zupy. Takim narodowym przysmakiem Czechów jest właśnie zupa czosnkowa – sztandarowe danie w tej kategorii. Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zupa z czosnkiem jest wyjątkowo rozgrzewająca, a tym samym doskonała na zimniejsze dni – często serwuje się ją na stokach narciarskich.
– Do tej zupy dodajemy ser żółty – dzięki niemu uzyska ciągnącą konsystencję, np. ser Gouda MSM Mońki, który doskonale się roztapia. Można również wzbogacić ją o serek topiony – będzie bardziej kremowa – mówi Ewa Polińska.

Trzy  pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii [PRZEPISY]

Czechy: czeska zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • 50 g serka topionego
  • bułka na grzanki
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek

Wykonanie
Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek.
Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki. Smacznego!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska