https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa cebulowa to dopiero początek! Zobacz, jakie francuskie dania warto przygotować

opr. Magda Smoleń
Warto sięgnąć od czasu do czasu po przepisy kuchni francuskiej. Na zdjęciu francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon).
Warto sięgnąć od czasu do czasu po przepisy kuchni francuskiej. Na zdjęciu francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon). Fot. Andrzej Banaś
Kuchnia francuska. Francuska zupa cebulowa, wołowina po burgundzku, quiche, clafoutis z owocami, naleśniki crepes suzette - to klasyczne dania kuchni francuskiej, które warto przygotować w domowym zaciszu. Zobaczcie przepisy!

Być może kuchnia francuska nie byłaby aż tak popularna, gdyby nie Amerykanka – Julia Child. Zachwycona daniami znad Loary, postanowiła zagłębić tajniki gotowania i nauczyć Amerykanki czym jest dobra kuchnia. Nauki pobierała w słynnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Potem wydała książkę: „Francuski Szef Kuchni”. Dostała za nią prestiżową nagrodę dziennikarską Peabody Award, a nakład przekroczył 6 milionów egzemplarzy! Warto sięgnąć po tę kultową pozycję i zakochać się we francuskiej kuchni. Zobaczcie, jakie dania kuchni francuskiej można przygotować w domowym zaciszu.

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon)
Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) Fot. Andrzej Banaś

Klasyka nad klasyki francuskiej kuchni!
Składniki

  • 2 kg białej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • 80 ml Sherry
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
  • 250 g startego sera Cheddar

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Przepis Katarzyny Helbin, właścicielki i szefowej kuchni Willi Fryderyka w Krakowie

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) [PRZEPIS]

Wołowina po burgundzku.
Wołowina po burgundzku. Fot. Stanisław Romek

Przepis spopularyzowany przez Julię Child. Kawałki wołowiny wprost rozpływające się w ustach.

Składniki na dwie porcje

  • 500 g wołowiny - karkówki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki  - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Francuskie naleśniki crêpes Suzette [PRZEPIS]

Francuskie naleśniki crêpes Suzette.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette.

Ponoć najlepsze naleśniki pod słońcem! I co więcej – znane na całym świecie i serwowane w najlepszych restauracjach. Teraz możesz z powodzeniem możesz przygotować francuskie naleśniki crêpes Suzette w swoim domu. Do dzieła!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 ml wody
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g masła extra Mazurski Smak
  • 50 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki.
Pomarańczę parzymy, a obieraczką ścinamy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową dodajemy do soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy łącząc je dokładnie z cukrem. Powoli wlewamy sok (ciągle mieszając), aby nie powstały grudki.
Gdy syrop będzie już gładki, wykładamy na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie moczymy go w sosie, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Czynność powtarzamy z resztą naleśników. Mocno rozgrzewamy zawartość patelni, wlewamy likier pomarańczowy i natychmiast podpalamy, pamiętając o zachowaniu ostrożności. Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przekładamy na talerze. Serwujemy od razu, prosto z gorącej patelni.

Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Clafoutis z czereśniami.
Clafoutis z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjne, proste ciasto pochodzące ze środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowywany z wiśniami, ale co stoi na przeszkodzie dodać inne owoce?

Składniki na formę 26 cm

  • ok. 400 g czereśni
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką [PRZEPIS]

Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką.
Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką.

Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa).

Składniki na kruche ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie

  • 15 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
  • 12 dag tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • 1/2 cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 18 dag śmietany 30 proc.
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki schłodzonego masła i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformować wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkować dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z oliwą pory i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Szynkę pokroić w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzucić szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszać. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami cukinii, startym serem, dodać fetę i piec ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdobić pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.
Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.

Obłędny deser z ciasta francuskiego, kremu i owoców! Millefeuille, czyli inaczej „tysiąc płatków” to francuski deser podobny do naszej napoleonki.

Składniki
2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete

Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami.
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami.

Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
  • olej rzepakowy do nawilżenia patelni
  • opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy

Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.

Zobacz przepisy na inne dania z całego świata:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska