18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ustawa zapachowa: będą wąchać budki z kebabami

Katarzyna Ponikowska
Jan Hubrich
Specjalne komisje zbadają aromat, który unosi się z budek z kebabami i zapiekankami. Nowa ustawa Ministerstwa Środowiska ma walczyć z uciążliwymi dla mieszkańców miasta zapachami.

Zobacz także: Kraków: 14 osób oskarżonych o działalność w narkobiznesie. Przemycili narkotyki warte 21 mln zł

Zasada ma być prosta. Jeśli ktoś poskarży się na działalność danego punktu gastronomicznego, gmina będzie mogła wszcząć postępowanie w tej sprawie. W wizji lokalnej będą brać udział przedstawiciele strony skarżącej, gminy, właściciel punktu i ekipa pomiarowa, która sprawdzi, czy zapach jest rzeczywiście uciążliwy. Co ciekawe, nie będzie mieć do tego żadnej aparatury, tylko... własne nosy.

- W skład ekipy pomiarowej wchodzić będzie grupa osób, żeby wyeliminować skrajne oceny. Metody pomiarowe z wykorzystaniem ludzkiego nosa są stosowane na całym świecie i zapewniają pełny obiektywizm - zapewnia Roman Głaz, naczelnik Wydziału Ochrony Atmosfery w Ministerstwie Środowiska.

- To jakaś bzdura - nie kryje oburzenia Muhaxheri Xhelal, menedżer Pronto, fast foodu przy ul. Grodzkiej. - Jedzenie powinno być czuć. To normalne, że każda potrawa ma swój aromat - dodaje.

Podobnego zdania są klienci. - Zwykle wybieram ten lokal, z którego dochodzi mocniejszy zapach - nie ukrywa Piotrek Krok, który często żywi się kebabami. - Zresztą komu przeszkadza zapach mięsa czy frytek? - dziwi się.

Dla małych budek z fast foodem, taka ustawa może oznaczać spore problemy, a nawet koniec działalności. - Żeby całkowicie zatrzymać w środku zapach smażonych rzeczy, trzeba zainstalować klimatyzację - zauważa Renata Lisowska z punktu gastronomicznego przy rondzie Grzegórzeckim. - To duże koszty. Trudno powiedzieć, czy drobni przedsiębiorcy wynajmujący budkę, zechcą w nią tyle inwestować - dodaje Lisowska.

Jeśli komisja stwierdzi, że zapach rzeczywiście przeszkadza, Urząd Gminy będzie mógł nakazać jego usunięcie. Zdaniem Ewy Olszowskiej z Wydziału Kształtowania Środowiska Urzędu Miasta Krakowa taka ustawa jest potrzebna. - Problem jednak w tym, jak te uciążliwości zmniejszyć. Musimy mieć konkretne rozwiązania technologiczne - podkreśla Olszowska.

Roman Głaz podaje ewentualne sposoby walki z intensywnymi zapachami. - Można zrobić wyciąg czy zastosować metodę dezodoryzacji. Polega ona na rozpyleniu substancji, która jest bardziej do zaakceptowania niż na przykład zapach smażonego mięsa czy tłuszczu - wyjaśnia Głaz.

Ministerstwo przewiduje karę 50 zł za dzień zwłoki w usuwaniu nieprzyjemnego zapachu. Jeśli przedsiębiorca mimo to nie zastosuje się do zaleceń, może to skutkować nawet zamknięciem zakładu.

Ustawa o uciążliwości zapachowej

Projekt nowej ustawy Ministerstwa Środowiska przewiduje nie tylko likwidację uciążliwości związanych z zapachami z małej gastronomii. Dotyczyć ona będzie również działania dużych obiektów związanych z produkcją zwierzęcą (fermy trzody chlewnej, drobiu, zwierząt futerkowych, ubojnie), stosowaniem nawozów naturalnych, oczyszczaniem ścieków, przemysłem mleczarskim, cukrowniczym i chemicznym oraz stacji paliw i zakładów chemicznych. Obecnie Ministerstwo przygotowuje założenia do projektu ustawy. Na razie nie wiadomo, kiedy przepisy wejdą w życie.

Sprawdź aktualny rozkład jazdy PKP Kraków

Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**

Urządź się w Krakowie!**Zobacz, jak to zrobić!**

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail**Zapisz się do newslettera!**

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

l
losju

i po kiełbaskach pod halą

s
s.

Nie czepiać się świeżego aromatu dobrego kebabu... ale przez wejście do hallu dworca w Tarnowie długi czas przebiegałem na wstrzymanym oddechu bo z fastfooda tam umieszczonego dochodził taki smród starego oleju, że zbierało się na wymioty. Taki kebab koło Bagateli czuć na 30 metrów wokół ale przyjemnie. A ostatnio z jednej z budek na Nowej Hucie wiałem bo smrodu nie szło wytrzymać...

S
SarkaFarka

... czyli perfumowanie gówna. Gratuluje pomysłu!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3