Podczas tegorocznych Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych na Łowiskach Wędkarskich Podolsze odbyły się mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia. Do konkursu przystąpiło sześć szkół: z Oświęcimia, Zatora, Krakowa, Radoczy oraz Suchej Beskidzkiej. Oświęcimski "Ekonomik" reprezentowały uczennice klasy IV TG b: Aleksandra Szulc oraz Justyna Chełczyńska. Jury oceniało strój kucharski, profesjonalizm pracy, w tym organizację i porządek na stanowisku pracy, dobór składników, zużyty surowiec, a także smak, wygląd i aranżację potrawy. Najwyżej oceniono efekt pracy reprezentantek Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, które przygotowały pysznego karpia grillowanego z nutą pieprzowo-orzechową.
Dziewczęta, które do konkursu przygotowała nauczycielka Elżbieta Płotkowiak, w nagrodę otrzymały profesjonalne wypiekacze do chleba, które z pewnością pomogą im doskonalić umiejętności.
W mistrzostwach szkół w grillowaniu karpia najlepsze były uczennice z "Ekonomika" w Oświęcimiu

Jury oceniało strój kucharski, organizację i porządek na stanowisku pracy, dobór składników, zużyty surowiec, a także smak, wygląd i aranżację potrawy