5 z 12
Ciecierzyca jest ulubionym strączkiem większości wegan i...
fot. 123rf

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest ulubionym strączkiem większości wegan i wegetarian - nic dziwnego, można zrobić z niej wyśmienity hummus, który można zajadać do wszystkiego. Oprócz tego, znakomicie nadaje się na kotleciki do burgerów, potrawki (zwłaszcza indyjską chanę masalę) i zupy. Nie zapominajmy też o lubianych na całym świecie smażonych kulkach z cieciorki czyli falafelach. Ciecierzyca to bogate źródło witamin i minerałów -warto dać jej szanse.

6 z 12
Tofu jest jednym z najbardziej popularnych zamienników...
fot. 123rf

Tofu

Tofu jest jednym z najbardziej popularnych zamienników mięsa. Ten "twarożek" tworzony jest na bazie mleka sojowego i jest bogatym źródłem białka. Wiele osób, obawiając się soi z upraw modyfikowanych, wybiera tofu organiczne, bez GMO. Tofu, podobnie jak seitan, jest produktem bez smaku, który przechodzi smakiem marynat i przypraw. W ofercie sklepów są także tofu z ziołami lub wędzone (to ostatnie, przyprawione papryką wędzoną, znakomicie udaje skwarki). Tofu najlepiej smakuje pokrojone w kostkę i podane w potrawkach chińskich lub tajskich - można jednak także usmażyć w panierce lub ugotować na parze.

7 z 12
Buraki to prawdziwa bomba witaminowa! Ale co ma wspólnego z...
fot. 123rf

Burak

Buraki to prawdziwa bomba witaminowa! Ale co ma wspólnego z mięsem? Użyjmy buraków w tworzeniu naszych wegetariańskich hamburgerów lub kotlecików - to zamiennik dla każdego, kto lubi soczyste potrawy. Buraki możemy tanio utrzeć samemu - dla osób ceniących sobie swój czas pozostają suszone buraki, które wystarczy trochę podlać wodą przed przygotowaniem.

8 z 12
Tempeh to produkt z fermentowanych ziaren soi. Nie jest tak...
fot. 123rf

Tempeh

Tempeh to produkt z fermentowanych ziaren soi. Nie jest tak popularny jak tofu, a szkoda. Również zawiera dużo białka i witamin z grupy B, oprócz tego posiada bardziej zwartą strukturę, która przypomina mięso. Nie jest też bez smaku - posiada charakterystyczny orzechowo-grzybowy aromat i smak. Tempeh świetnie smakuje w różnego rodzaju daniach typu stir-fry.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem