Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielickie: wędliny z Podstolic kolejny raz na liście produktów tradycyjnych

Jolanta Białek
Kiełbasa wiejska, boczek gotowany i kiszka - te wyroby firmy Gawor - Producent Wędlin "Jakość i tradycja" zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To kolejny sukces producenta wędlin z Podstolic, po wpisaniu wiosną tego roku na prestiżową listę szynki podstolego i szynki podstolego z kością.

Produkowane według staropolskich receptur wędliny z Podstolic to tradycyjne wyroby w kategorii produktów mięsnych. Cała lista małopolskich produktów tradycyjnych liczy ponad 50 wyrobów, w tym sześć z powiatu wielickiego, wszystkie z gminy Wieliczka. Prócz podstolickich pięciu rodzajów wędlin w wykazie tym jest też sól wielicka.

"Gawor - Producent Wędlin" to firma rodzinna, założona w 1989 r., a tajniki wyrabiania wędlin są tam przekazywane z ojca na syna. Wędliny są produkowane metodami tradycyjnymi, opartymi m. in. na wędzeniu mięsa w ogniu drzewnym oraz starannym doborze przypraw.

Ksiądz czuje się zaszczuty. Hit disco polo na lekcji religii [WIDEO]

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska