https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielickie: wędliny z Podstolic kolejny raz na liście produktów tradycyjnych

Jolanta Białek
Kiełbasa wiejska, boczek gotowany i kiszka - te wyroby firmy Gawor - Producent Wędlin "Jakość i tradycja" zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To kolejny sukces producenta wędlin z Podstolic, po wpisaniu wiosną tego roku na prestiżową listę szynki podstolego i szynki podstolego z kością.

Produkowane według staropolskich receptur wędliny z Podstolic to tradycyjne wyroby w kategorii produktów mięsnych. Cała lista małopolskich produktów tradycyjnych liczy ponad 50 wyrobów, w tym sześć z powiatu wielickiego, wszystkie z gminy Wieliczka. Prócz podstolickich pięciu rodzajów wędlin w wykazie tym jest też sól wielicka.

"Gawor - Producent Wędlin" to firma rodzinna, założona w 1989 r., a tajniki wyrabiania wędlin są tam przekazywane z ojca na syna. Wędliny są produkowane metodami tradycyjnymi, opartymi m. in. na wędzeniu mięsa w ogniu drzewnym oraz starannym doborze przypraw.

Ksiądz czuje się zaszczuty. Hit disco polo na lekcji religii [WIDEO]

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
m
Szczepan. wiem jak ciężko na to pracujesz. Życzę powodzenia.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska