https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Zakopanem wystartowały targi regionalne. A tam pyszne jedzenie z różnych stron świata

Łukasz Bobek
Europejskie Targi Regionalne w Zakopanem
Europejskie Targi Regionalne w Zakopanem Łukasz Bobek
Włoskie specjały, węgierskie smakołyki, szynki, ciasta, sery rozmaite. W Zakopanem wystartowała najsmaczniejsza impreza w całym roku - Europejskie Targi Produktów Regionalnych.

W tym roku targi odbywają się już po raz 15. Te targi to miejsce, gdzie można zobaczyć, spróbować i kupić tradycyjne produkty z różnych stron świata. Pojawiają się wystawcy nie tylko z produktami spożywczymi, ale także z rękodziełem, jak również z kosmetykami robionymi z produktów naturalnych.

Wśród gości z zagranicy znajdą się wystawy z Włoch – z wędlinami, cannoli czy neapolitańską aragostini. - Wśród smakołyków są również dojrzewające sery z truflą oraz sery alpejskie. Nie brakuje także naturalnej tureckiej chałwy. Natomiast Litwini przywieźli ze sobą suszone wędzone wyroby, takie jak kindziuk czy słonina. Spróbować można również chlebów na zakwasie i sękaczy. Do tego jest pełen asortyment wędlin, czy miodów rozmaitych. Do tego swoje specjały prezentują koła gospodyń wiejskich z różnych miejscowości szeroko rozumianego Podtatrza.

Targi rozpoczęły się w niedzielę 11 sierpnia i potrwają do 15 sierpnia. Miasteczko targowe znajduje się na górnej Równi Krupowej. Finałem targów będzie Festiwal Oscypka i wybór najlepszego oscypka 2024 roku zrobionego przez podhalańskich baców.

Kolejka do kolejki na Kasprowy Wierch w Tatrach

Gigantyczna kolejka chętnych na Kasprowy Wierch. Mamy szczyt...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Finisz kampanii. Ostatnia debata prezydencka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska