Oprócz tradycyjnych bab piaskowych czy drożdżowych na świątecznym stole warto postawić efektowna babkę szpinakową. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na metalową formę z kominem o średnicy około 25 cm
- 150 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 biała czekolada
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 30 g płatków migdałów
Wykonanie
Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelać ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Gotową babkę polać czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypać migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpinakowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
