Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka wielkanocne. Pomysły na jajka faszerowane i potrawy z jajek na różne sposoby [PRZEPISY NA WIELKANOC]

mad
Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z jajek na tegoroczną Wielkanoc.
Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z jajek na tegoroczną Wielkanoc. pixabay.com
Jajka na wielkanocnym stole muszą się znaleźć. To od jajka właśnie zaczynamy wielkanocne śniadanie. Jakie potrawy z jajkami możemy podać na Wielkanoc? Zobaczcie.

Przepisy na Wielkanoc 2024. Statystyczny Polak zjada aż 150 jajek rocznie! W okresie Wielkanocy na jedną osobę przypada aż jedna dziesiąta tej sumy, co oznacza, że podczas świąt każdy z nas zjada ich około 15. By uniknąć stołowej monotonii, nawet tak popularny i prosty w swojej formie posiłek, warto serwować w wyjątkowy sposób. Jaki? Zobaczcie przepisy!

Jajka w buraczkach.
Jajka w buraczkach. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Wielkanocne jajka marynowane w buraczkach [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 duże buraki
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • liść laurowy
  • 5 goździków
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie obrać. Buraki wymyć, pokroić na kawałki. W rondelku zalać buraki wodą i octem. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 min. Przecedzić i wystudzić. Wystudzoną marynatą zalać jajka i zostawić na 12 godzin.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Jaja faszerowane na Wielkanoc.
Jaja faszerowane na Wielkanoc. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżeczki wasabi
  • łyżka buraczków
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Jaja na wielkanocne śniadanie.
Jaja na wielkanocne śniadanie. Fot. Katarzyna Jaworek.

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku na wielkanocne śniadanie [PRZEPIS]

Składniki na koszyczek

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 plastry bekonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka wielkanocna z jajkiem.
Sałatka wielkanocna z jajkiem. archiwum

Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim i jajkiem [PRZEPIS]


Składniki

  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych
  • kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
  • kilka korniszonów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypiorek

Składniki na sos tatarski

  • kilka marynowanych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka korniszonów
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sos Tabasco
  • sól, czarny pieprz

Wykonanie
Plasterki szynki zwinąć i ułożyć na półmisku. Dookoła ułożyć pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielić je na pojedyncze krążki). Podawać z ostrym sosem tatarskim.
Przygotowanie sosu: Pieczarki, korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem Tabasco. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawić na godzinę.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Jajka z sosem pomidorowym.
Jajka z sosem pomidorowym. archiwum.

Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami [PRZEPIS]


Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • sos sojowy Kikkoman
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sos TABASCO® Original
  • szczypta cukru
  • czarny pieprz

Wykonanie
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli Tabasco. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Wielkanocny schab z jajkiem.
Wielkanocny schab z jajkiem.

Świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc.
Chrzan z jajkiem na Wielkanoc. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowy chrzan z jajkiem i śmietaną [PRZEPIS]

Składniki

  • 25 dag korzenia chrzanu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • kilka łyżek gorącej wody
  • sól

Wykonanie
Chrzan umyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny. Potem obrać cienko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić jedną łyżeczkę cukru i dodać do chrzanu. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obrać, podzielić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rozetrzeć widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z żółtkami. Dodać chrzan i wymieszać wszystko dokładnie. Przechowywać w lodówce.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasinskiej

Wielkanocny pasztet z jajkiem.
Wielkanocny pasztet z jajkiem. fot. archiwum

Wielkanocny pasztet z królika z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 królik - około 1 i 1/2 kg
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 20 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Królika, królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska