Przepisy na Wielkanoc 2025. Statystyczny Polak zjada aż 150 jajek rocznie! W okresie Wielkanocy na jedną osobę przypada aż jedna dziesiąta tej sumy, co oznacza, że podczas świąt każdy z nas zjada ich około 15. By uniknąć stołowej monotonii, nawet tak popularny i prosty w swojej formie posiłek, warto serwować w wyjątkowy sposób. Jaki? Zobaczcie przepisy!

Wielkanocne jajka marynowane w buraczkach [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 2 duże buraki
- 2 szklanki wody
- szklanka octu
- liść laurowy
- 5 goździków
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie obrać. Buraki wymyć, pokroić na kawałki. W rondelku zalać buraki wodą i octem. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 min. Przecedzić i wystudzić. Wystudzoną marynatą zalać jajka i zostawić na 12 godzin.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby [PRZEPIS]
Składniki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżeczki wasabi
- łyżka buraczków
- 3 łyżki utartego chrzanu
- koperek, szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku na wielkanocne śniadanie [PRZEPIS]
Składniki na koszyczek
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- białko do posmarowania
Dodatkowo
- 1 duże jajko
- 5 różyczek brokuła
- 2 plastry bekonu
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim i jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- kilka plasterków wędzonej szynki
- 1 mała czerwona cebula
- kilka ugotowanych jajek przepiórczych
- kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
- kilka korniszonów
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypiorek
Składniki na sos tatarski
- kilka marynowanych pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka korniszonów
- kilka łyżek majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sos Tabasco
- sól, czarny pieprz
Wykonanie
Plasterki szynki zwinąć i ułożyć na półmisku. Dookoła ułożyć pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielić je na pojedyncze krążki). Podawać z ostrym sosem tatarskim.
Przygotowanie sosu: Pieczarki, korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem Tabasco. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawić na godzinę.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami [PRZEPIS]
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów
- kilka oliwek czarnych i zielonych
- 2 średnie białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek masła
- 50 ml białego wina
- sos sojowy Kikkoman
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sos TABASCO® Original
- szczypta cukru
- czarny pieprz
Wykonanie
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli Tabasco. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg schabu w kawałku
- 3 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Domowy chrzan z jajkiem i śmietaną [PRZEPIS]
Składniki
- 25 dag korzenia chrzanu
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- kilka łyżek gorącej wody
- sól
Wykonanie
Chrzan umyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny. Potem obrać cienko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić jedną łyżeczkę cukru i dodać do chrzanu. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obrać, podzielić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rozetrzeć widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z żółtkami. Dodać chrzan i wymieszać wszystko dokładnie. Przechowywać w lodówce.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasinskiej

Wielkanocny pasztet z królika z jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 królik - około 1 i 1/2 kg
- 1/2 kg podgardla wieprzowego
- 1 duże udko z kurczaka
- 20 dag słoniny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3-4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo
- foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Królika, królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
