Sałatki na Wielkanoc. Na wielkanocnym stole, oprócz jajek, baby, mazurków, muszą pojawić się pyszne sałatki. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Pomysły na sałatki wielkanocne. Poniżej znajdziecie przepisy:
- Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich
- Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
- Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
- Sałatka z kurczakiem i ananasem
- Sałatka jajeczna z awokado i paluszkami krabowymi
- Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie
- Prosta sałatka śledziowa z burakami
- Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem
- Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem

Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 dużego selera
- 5 ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki majonezu kieleckiego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 soczyste jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- por
- 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
- 3 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 woreczek ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
- 1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
- 2 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Sałatka z kurczakiem i ananasem [PRZEPIS]
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- woreczek ryżu
- większa papryka
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- puszka kukurydzy
- łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce.
Przepis Katarzyny Skuty

Sałatka jajeczna z awokado i paluszkami krabowymi [PRZEPIS]
Składniki
- 5 jajek
- 10 paluszków krabowych
- 2 średnie korniszony z chili Krakus
- 1/2 awokado
- 1 pęczek szczypioru
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka ugotować, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Paluszki, korniszony oraz awokado również pokroić i połączyć z jajkiem. Dodać drobno posiekany szczypior. Doprawić majonezem, solą oraz pieprzem. Podawać w szklankach lub pucharkach.

Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie [PRZEPIS]
Składniki
- duży, dojrzały ananas
- puszka kukurydzy
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- łyżeczka chilli
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka musztardy
- torebka ugotowanego ryżu
- 100 g oscypka w kawałku
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek

Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g matiasów w oleju
- pół dużego jabłka
- 2 ugotowane buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- łyżka octu winnego białego
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi

Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na twardo
- szklanka makaronu gwiazdeczki lub ziarenka
- 5 korniszonków
- 2 łyżki drobno posiekanej natki
- papryka żółta pokrojona w kosteczkę
- 15 dag sera żółtego (gouda)
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub mały słoik majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę z wyjątkiem tuńczyka, którego należy delikatnie rozdrobnić widelcem, tak aby nie pokruszyć płatów.
Składniki wymieszać, polać sosem z tuńczyka i oliwą lub wymieszać z majonezem, w zależności od tego, jakie mamy upodobania kulinarne. Połączyć z makaronem. Wymieszać.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem [PRZEPIS]
Składniki
- słoiczek selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- 20 dag szynki konserwowej
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, chyba że jest już w kawałkach. My zawsze kupujemy ananasa w plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miękki. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, dodać majonez (ilość majonezu według własnego uznania), przyprawić solą i pieprzem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków
Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
