Spis treści
- Żurek wielkanocny - sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
- Wielkanocny żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
- Pituch, czyli żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem
- Prosty żur wielkanocny to taki gotowany na wodzie spod wędzonych wędlin
- Wielkanocny żurek z mąki owsianej
- Żurek na maślance i wędzonce
- Tradycyjny żurek wielkanocny na żeberkach od Koła Gospodyń Wiejskich
- Wielkanocny żur z dodatkiem białego sera i kiełbasy
Żurek wielkanocny - sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
W Wielkanoc na naszych stołach króluje żurek. Receptur jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze przepisy naszych Czytelników. Zobaczcie przepisy na żurek na serwatce, żurek z domowymi kiełbaskami, czy żurek na domowym zakwasie.

Wielkanocny żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Składniki na zakwas
- 100 g mąki żytniej razowej
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- słoik
Składniki na kiełbaski drobiowe
- 400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
- 1 jajo od kury z wolnego wybiegu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól pieprz
Składniki na żurek
- zakwas
- wywar drobiowy
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.
Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Dobre rady
- zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy
- słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą
- do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki
- gotowy zakwas przechowywać w lodówce
- dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.
Przepis Janusza Fica

Pituch, czyli żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem
Składniki na zakwas
- 25 gram mąki żytniej
- gorąca woda
- 4-5 szklanek chłodnej, przegotowanej wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kawałek piętki z dobrego chleba na zakwasie
Wykonanie
Mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, żeby powstało lejące ciasto.
Przełożyć ciasto do kamionkowego garnka i zalać 4-5 szklankami chłodnej, przegotowanej wody. Dodać 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dużą piętkę z dobrego chleba na zakwasie. Wymieszać, przykryć gazą. Kisić 3-5 dni.
Składniki na pituch
- zakwas
- wędzonka (boczek, pachwina, podgardle)
- czosnek
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- wywar drobiowo-wołowy
- pieprz
- sól
- wędliny ze święconki
- chrzan
- chleb
- jajko
Wykonanie
Wędzonkę podsmażyć na patelni. Dodać zmielony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalać wywarem drobiowo-wołowym. Gotować ok. godziny. Przecedzić, dolać żurku tyle, by zupa nie była za gęsta i za kwaśna. Doprawić solą i pieprzem. Wędliny ze święconki pokroić w kostkę, włożyć na chwilę do pieca, by się nieco podgrzały. Na talerz dać łyżeczkę chrzanu i jajko. Wlać gorący barszcz. Na talerzu obok podać ciepłą wędzonkę i dobry chleb.
Przepis Beaty Parczały, szefowej restauracji Ogniem i Mieczem

Prosty żur wielkanocny to taki gotowany na wodzie spod wędzonych wędlin
Składniki
- woda spod wędzonych wędlin
- żurek lub barszcz biały
- śmietana
- cząber
- sól, pieprz
Wykonanie
Wodę spod wędzonki zagotować, wlać żur lub barszcz. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę suszonego cząbru. Można podawać z jajkiem lub kiełbasą albo ziemniakami. Albo ze wszystkim naraz.
Przepis Justyny Kalemby

Wielkanocny żurek z mąki owsianej
Składniki na zakwas
- 9 garści mąki owsianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
- letnia woda- tak by przykryło całą mąkę
Składniki na żurek
- 20 dag pieczarek
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 kawałki (około 15cm) kiełbasy wiejskiej
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 litry wody
- 0,4 l zakwasu na żurek
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie zakwasu
Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć „kożuch”. Zakwas przelać najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelać przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawić do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć nawet miesiąc.
Wykonanie żurku
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone pieczarki. Dodać 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zagotować.
Boczek pokroić na mniejszą kostkę, podsmażyć na patelni, a gdy się przyrumieni dodać do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
Po ok. 20 minutach wyciągnąć ugotowaną kiełbaskę, żeby się całkiem nie rozgotowała.
Do wywaru wlać dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku wymieszać zimną wodę z mąką, wlać do całości, zagotować. Z garnka odlać troszkę płynu i w nim rozprowadzić śmietanę. Wlać i ponownie poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku.
Przepis Joanny Tokarz

Żurek na maślance i wędzonce
Składniki
- 4 litry wody
- 1 litr zakwasu
- 1 litr maślanki lub serwatki
- 1 duże, wędzone żeberko lub kość
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżkę ziaren pieprzu
- ok 1 kg dobrej, wiejskiej kiełbasy (żurek jest „na bogato”)
- 5 ząbków czosnku
- 9 sporych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz
- 2 łyżki chrzanu
- 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą)
- jajka na twardo do podania
Wykonanie
Wywar. Ugotować wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz, od momentu zagotowania – 20 min. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą gotowe.
W osobnym garnku podgrzać maślankę na małym ogniu, jak zacznie się oddzielać serwatka, to zblendować na gładko. Do wywaru z kiełbasą i ziemniakami, dodać zakwas i maślankę, wymieszać i na bardzo małym ogniu i gotować 10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, chrzan i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.
Żurek jest dosyć kwaśny, można zastąpić kwaśną śmietanę słodką, można dodać więcej chrzanu, użyć mniej zakwasu, to tylko od waszej wyobraźni zależy.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Tradycyjny żurek wielkanocny na żeberkach od Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
- 1/2 kg żeberek
- 2 litry wody
- grzyby suszone (namoczone)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziela angielskie
- butelka żuru
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- śmietana
Wykonanie
Żeberka gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem namoczonych wcześniej grzybów, czosnku, szczypty soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Dolać żur. Po zagotowaniu zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Jeść z ugotowanymi ziemniakami bądź chlebem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kętach

Wielkanocny żur z dodatkiem białego sera i kiełbasy
Składniki
- 2 i 1/5 l wywaru z warzyw
- 500 ml zakwasu na żur
- 10 jajek
- 50 dag białej kiełbasy
- 50 dag białego sera
- 250 ml śmietany
- pieprz,sól
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie
Do przecedzonego wywaru wlać żur, dodać kiełbasę i pokrojony w kostkę biały ser oraz jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki. Doprawić pieprzem i posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Zupę zagotować, przyprawić śmietaną.
Przepis Andżeliki Chachlowskiej
