Wielkanoc 2019 w nowoczesnym wydaniu: przepisy. 3 propozycje na nietypowe dania wielkanocne [PRZEPISY WIELKANOCNE]

madZaktualizowano 
Zobaczcie nasze propozycje na nowoczesne przepisy na Wielkanoc.
Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto!

Wielkanoc 2019: nowoczesne, nietypowe przepisy. Wielkanocny stół uginający się pod pysznościami pamiętamy z dzieciństwa. Wracając do wspomnień, bez problemu potrafimy wyrecytować jego zawartość: barszcz biały, mazurek, wielkanocna pascha, sernik, pasztet, faszerowane jajka… Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto!
Polecamy przepisy na klasyczne dania wielkanocne z bakaliowo-orzechowym twistem. Spróbuj sałatę z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, keks warzywny z orzechami włoskimi oraz zieloną wersję jajek faszerowanych z pastą na bazie nerkowców i przekonaj się, jak łatwo można unowocześnić nawet najbardziej tradycyjne potrawy świąteczne.

Sałatka z kaczką.

Wielkanoc 2019: sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami [PRZEPIS]


Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

Wykonanie
Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny.
Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Keks wielkanocny.

Wielkanoc 2019: keks sałatkowy z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Wielkanocne jajka faszerowane.

Wielkanoc 2019: jajka faszerowane na zielono z nerkowcami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 75 g orzechów nerkowca Bakalland
  • pęczek bazylii
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz

Wykonanie
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.

Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy

Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:

Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami

Tradycyjna pascha morelowa jak u babci

Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda

Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko

Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa

Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami

Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami

Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną

Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski

Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową

polecane: MiauCzat: Jakub Kucner. Mister Polski 2017 i uczestnik 9. edycji Tańca z gwiazdami.

Wideo

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2019 w nowoczesnym wydaniu: przepisy. 3 propozycje na nietypowe dania wielkanocne [PRZEPISY WIELKANOCNE] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3