Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2023 w nowoczesnym wydaniu: przepisy. 3 propozycje na nietypowe dania wielkanocne [PRZEPISY WIELKANOCNE]

mad
Zobaczcie nasze propozycje na nowoczesne przepisy na Wielkanoc.
Zobaczcie nasze propozycje na nowoczesne przepisy na Wielkanoc.
Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto!

Wielkanoc 2023: nowoczesne, nietypowe przepisy. Wielkanocny stół uginający się pod pysznościami pamiętamy z dzieciństwa. Wracając do wspomnień, bez problemu potrafimy wyrecytować jego zawartość: barszcz biały, mazurek, wielkanocna pascha, sernik, pasztet, faszerowane jajka… Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto!

Polecamy przepisy na klasyczne dania wielkanocne z bakaliowo-orzechowym twistem. Spróbuj sałatę z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, keks warzywny z orzechami włoskimi oraz zieloną wersję jajek faszerowanych z pastą na bazie nerkowców i przekonaj się, jak łatwo można unowocześnić nawet najbardziej tradycyjne potrawy świąteczne.

Sałatka z kaczką.
Sałatka z kaczką.

Wielkanoc 2023: sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami [PRZEPIS]


Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

Wykonanie
Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny.
Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Keks wielkanocny.
Keks wielkanocny.

Wielkanoc 2023: keks sałatkowy z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Wielkanocne jajka faszerowane.
Wielkanocne jajka faszerowane.

Wielkanoc 2023: jajka faszerowane na zielono z nerkowcami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 75 g orzechów nerkowca Bakalland
  • pęczek bazylii
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz

Wykonanie
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska