Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2023. Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną [PRZEPIS]

mad
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem. archiwum
Wielkanoc 2023. Przepis na wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.

Wielkanoc 2023. Przepis na wytrawne minibabeczki z aksamitną

Jajka na Wielkanoc. Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas tegorocznego śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

Wielkanoc 2023. Na początku było jajko

Jajko – dziś powszechnie uznawane za symbol życia, już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce.

Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych, w ich mitologii swoje miejsce miał nawet bóg Ptah, który niczym garncarz nadawał światu kształt jajka.

Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem.

Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka – to właśnie je kładziono na progu stajni przed pierwszym wyprowadzeniem bydła w pole, by zapewnić domowi szczęście umieszczano je w każdym jego narożniku.

W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu. Warto zatem na tę wyjątkową okazję podać je w nietuzinkowej odsłonie.

Wielkanoc 2023. Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty. Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną.
Święta wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.

Wielkanoc 2023. Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem [PRZEPIS]

Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • kruche minibabeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake) – 12 sztuk

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska