Wielkanoc 2019. Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem. archiwum
Wielkanoc 2019. Przepis na wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.

Wielkanoc 2019. Przepis na wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.

Jajka na Wielkanoc. Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas tegorocznego śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

Wielkanoc 2019.Na początku było jajko

Jajko – dziś powszechnie uznawane za symbol życia, już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce.

Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych, w ich mitologii swoje miejsce miał nawet bóg Ptah, który niczym garncarz nadawał światu kształt jajka.

Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem.

Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka – to właśnie je kładziono na progu stajni przed pierwszym wyprowadzeniem bydła w pole, by zapewnić domowi szczęście umieszczano je w każdym jego narożniku.

W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu. Warto zatem na tę wyjątkową okazję podać je w nietuzinkowej odsłonie.

Wielkanoc 2019. Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty. Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną.
Święta wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.

Wielkanoc 2019. Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem [PRZEPIS]

Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • kruche minibabeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake) – 12 sztuk

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Zobacz też:Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne jajka faszerowane

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową

Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2019. Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3