Mazurek wielkanocny to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem.
W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Jak przygotować wielkanocnego mazurka? Mamy sprawdzone przepisy na pyszne mazurki wielkanocne naszych Czytelników.

Prosty mazurek wielkanocny Joanny Tokarz [PRZEPIS]
Składniki na spód na blachę 24x36cm
- 300 g mąki tortowej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- kokos
- kakao
Składniki na masę
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżka wody
- 2 kokosowe princessy
Dodatkowo
- W zależności od pomysłu dekoracje na wierzch
Wykonanie
Spód: mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka posiekać i zagnieść. Do 3/4 dodać kokos, ponownie zagnieść. Pozostałą część połączyć z kakao. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę, następnie jasną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego uformować warkocz o szerokości około 2 cm. Opleść nim cały spód dookoła i lekko docisnąć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Masa: margarynę roztopić, dodać przesiany cukier puder i cały czas mieszać. Następnie dodać jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie wymieszać, by nie było grudek. Można również wspomóc się mikserem. Masę ściągnąć z ognia i dodać posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wystudzić. Mazurka udekorować rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Mazurek z masą kajmakową i powidłami Magdaleny i Stanisława Romków [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 260 g mąki pszennej typ 450
- 40 g orzechów ziemnych mielonych
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
Składniki na masę
- 200 g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
- 50 g powideł śliwkowych
Dodatkowo do dekoracji
- migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada
Wykonanie
Przesiać mąkę, a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) zblendować orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy wymieszać z mąką. Następnie posiekać z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach), a na koniec dodać dwa żółtka. Wszystko razem zagnieść do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (20x20 cm) – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej zrobić ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który ułożyć na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piec ok. 20 minut aż ciasto złapie złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmarować na nim cienką warstwę powideł, a następnie wyłożyć w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową. Na koniec udekorować mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe.

Mazurek z masą cytrynową Marty Góry [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 2 żółtka
- 6 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
Składniki na masę cytrynową
- 1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)
Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą.

Mazurek kajmakowy z bakaliami Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 200 g mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe)
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.

Mazurek czekoladowo-żurawinowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]
Składniki na ciasto (duża brytfanna)
- 60 dag mąki tortowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 16 dag cukru
- 40 dag masła
- 2 całe jajka
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladowo-żurawinową
- 20 dag masła
- 1 literatka mleka
- 4 białe czekolady
- 50 dag suszonej żurawiny
Wykonanie
Mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sito i proszek do pieczenia krótko zarobić i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie po rozwałkowaniu, w brytfannie uformować wałeczek i przykleić posmarowanym białkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Do garnka dać masło, mleko i połamaną czekoladę. Podgrzać na jednolitą masę i dodać żurawinę. Masę wylać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia. Aby mazurek był wyższy, można go ułożyć na warstwie biszkopta posmarowanego konfiturą.
