30 marca 2023 roku Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Macieja Miechowity 6 w Krakowie podpisał umowę partnerską z Uniwersytetem Rolniczym w tym mieście. Tego samego dnia został też rozstrzygnięty konkurs „Wielkanoc po krakowsku” w kategoriach: piekarz, cukiernik, kucharz i kelner. W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie. Szkoła bowiem nosi imię św. Maksymiliana Marii Kolbego.
Zobacz zdjęcia z tego wydarzenia:
Piekli ciasta, robili wędliny i nakrywali stół
Zadaniem uczniów, którzy przystąpili do IX edycji konkursu było przygotowanie dowolnej potrawy, wyrobu cukierniczego, piekarskiego, wędliniarskiego lub nakrycia stołu związanego z Wielkanocą. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia mogli również przygotować swoje wyroby u pracodawcy i zaprezentować je w szkole. Laureat konkursu weźmie udział w II edycji Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych.
Jak powiedział nam nauczyciel i konferansjer wydarzenia, Marcin Bauerek:
Celem konkursu jest pielęgnowanie tradycji Świąt Wielkiej Nocy, propagowanie sztuki kulinarnej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu oraz wyłanianie talentów wśród młodzieży szkół gastronomicznych.
Czytaj też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata
Patronat merytoryczny nad imprezą objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nagrody dla zwycięzców konkursu ufundowało wielu lokalnych sponsorów. Franciszkańska Fundacja Brat Słońce przygotowała z kolei akcesoria adekwatne do wybranej specjalizacji dla wszystkich uczniów, którzy tylko przystąpili do współzawodnictwa.
