Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc po krakowsku z Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Uczniowie pokazali talent!

opr. Magda Smoleń
W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie.
W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie. Zdjęcia - archiwum szkoły
Co to była za Wielkanoc! Uczniowie Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Macieja Miechowity 6 w Krakowie 30 marca pokazali, że znają tradycje kulinarne świąt Wielkiej Nocy i potrafią pięknie udekorować stół. Celem konkursu „Wielkanoc po krakowsku” było m.in. wyłonienie talentów wśród młodzieży szkół gastronomicznych.

30 marca 2023 roku Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Macieja Miechowity 6 w Krakowie podpisał umowę partnerską z Uniwersytetem Rolniczym w tym mieście. Tego samego dnia został też rozstrzygnięty konkurs „Wielkanoc po krakowsku” w kategoriach: piekarz, cukiernik, kucharz i kelner. W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie. Szkoła bowiem nosi imię św. Maksymiliana Marii Kolbego.

Zobacz zdjęcia z tego wydarzenia:

Piekli ciasta, robili wędliny i nakrywali stół

Zadaniem uczniów, którzy przystąpili do IX edycji konkursu było przygotowanie dowolnej potrawy, wyrobu cukierniczego, piekarskiego, wędliniarskiego lub nakrycia stołu związanego z Wielkanocą. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia mogli również przygotować swoje wyroby u pracodawcy i zaprezentować je w szkole. Laureat konkursu weźmie udział w II edycji Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych.

Jak powiedział nam nauczyciel i konferansjer wydarzenia, Marcin Bauerek:

Celem konkursu jest pielęgnowanie tradycji Świąt Wielkiej Nocy, propagowanie sztuki kulinarnej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu oraz wyłanianie talentów wśród młodzieży szkół gastronomicznych.

Czytaj też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata

Patronat merytoryczny nad imprezą objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nagrody dla zwycięzców konkursu ufundowało wielu lokalnych sponsorów. Franciszkańska Fundacja Brat Słońce przygotowała z kolei akcesoria adekwatne do wybranej specjalizacji dla wszystkich uczniów, którzy tylko przystąpili do współzawodnictwa.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska