Wielkanocną babę herbacianą polecam każdemu. Jest pyszna – mówi Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki.
Składniki
- 1 kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (cieplej)
- 2 jaja
- 1 kubek cukru białego lub trzcinowego
- 2 kubki mąki
- 3 łyżki stołowe masła lub 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 czubate łyżki domowej konfitury np. wiśniowej, malinowej, śliwkowej - do wyboru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane do wyboru
Składniki na lukier
- 3-4 łyżki stołowe cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny (kilkanaście kropel)
Wykonanie
Zaparzyć kubek dobrej, mocnej herbaty (2 saszetki na kubek wrzątku). Nastawić piekarnik na 200 stopni. Foremkę na babkę nasmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Następnie blenderem lub mikserem ubić jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać masło lub olej i pomału wlewać jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę. Miksować chwilę i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodać konfiturę, w tym przypadku konfiturę wiśniową z całymi owocami, posiekane na mniejsze kawałki bakalie i wymieszać całość łyżką.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do przygotowanej formy i piec w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - patyczek ma być suchy, ale nie trzeba przetrzymywać ciasta za długo, aby było wilgotne w środku.
Po przestygnięciu babkę odwrócić i wyjąć z formy. Przygotować lukier szybko łącząc cukier puder z kilkoma - kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, szybko rozsmarować, najlepiej pędzelkiem, powstały lukier na powierzchni babki.
Wiekanocna baba herbaciana gotowa. Smacznego!
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN