W skrócie
Jajka faszerowane żółtym serem można zrobić na wiele sposobów. Jednak klasycznie miesza się je z kremowym majonezem i doprawia świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli szukacie większych kulinarnych wrażeń, to możecie doprawić masę jajeczną odrobiną przyprawy curry lub wlać kilka kropel ostrego sosu z papryczek chili. Zachęcam, aby do smaku dorzucić posiekany świeży szczypiorek. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane żółtym serem.
W galerii zobaczysz etapy przygotowania jajek faszerowanych żółtym serem
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 jajek,
- 1/2 szklanki sera gouda w kostce Mlekpol,
- 1/2 szklanki kiełków brokułu,
- 3 duże plastry chudej szynki,
- 1/3 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych,
- 1 łyżka majonezu,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić jajka faszerowane serem żółtym?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotowałam jajka na twardo z łyżeczką soli.
- Ugotowane jajka schłodziłam i obrałam ze skorupki.
- Następnie cztery jajka przepołowiłam nożem i wybrałam ze środka żółtka.
- Starłam je na tarce o drobnych oczkach do szklanej miski razem z dwoma całymi jajkami.
- Jajka połączyłam z pokrojoną w drobną kostkę szynką, drobno startym żółtym serem, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, soli i łyżką majonezu.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, tworząc gęstą pastę.
- Z masy jajecznej formowałam kulki i obtaczałam je w zmielonych niesolonych orzeszkach ziemnych.
- Gotowe kulki umieściłam w jajkach, w miejscu po żółtku.
- Przed podaniem na wierzchu ułożyłam kiełki brokułu.
Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem. Wypróbuj prosty ...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: