Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, uwielbia tego mazurka. Polecamy, bo jest pyszny!
Składniki na spód na blachę 24x36cm
- 300 g mąki tortowej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- kokos
- kakao
Składniki na masę
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżka wody
- 2 kokosowe princessy
Dodatkowo
- W zależności od pomysłu dekoracje na wierzch: czekolada, bakalie
Wykonanie
Spód: mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka posiekać i zagnieść. Do 3/4 dodać kokos, ponownie zagnieść. Pozostałą część połączyć z kakao. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę, następnie jasną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego uformować warkocz o szerokości około 2 cm. Opleść nim cały spód dookoła i lekko docisnąć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Masa: margarynę roztopić, dodać przesiany cukier puder i cały czas mieszać. Następnie dodać jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie wymieszać, by nie było grudek. Można również wspomóc się mikserem. Masę ściągnąć z ognia i dodać posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wystudzić. Mazurka udekorować rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN