Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Joanna Tokarz
Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, uwielbia tego mazurka. Polecamy, bo jest pyszny!

Składniki na spód na blachę 24x36cm

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • kokos
  • kakao

Składniki na masę

  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mleka w proszku
  • 1 łyżka wody
  • 2 kokosowe princessy

Dodatkowo

  • W zależności od pomysłu dekoracje na wierzch: czekolada, bakalie

Wykonanie
Spód: mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka posiekać i zagnieść. Do 3/4 dodać kokos, ponownie zagnieść. Pozostałą część połączyć z kakao. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę, następnie jasną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego uformować warkocz o szerokości około 2 cm. Opleść nim cały spód dookoła i lekko docisnąć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Masa: margarynę roztopić, dodać przesiany cukier puder i cały czas mieszać. Następnie dodać jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie wymieszać, by nie było grudek. Można również wspomóc się mikserem. Masę ściągnąć z ognia i dodać posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wystudzić. Mazurka udekorować rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska