Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny mazurek z masą cytrynową [PRZEPIS]

Marta Góra
Wielkanocny mazurek z masą cytrynową

Ciasto poleca Marta Góra z Krakowa.

Składniki na kruche ciasto

  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła

Składniki na masę cytrynową

  • 1-1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • śmietanka 30 proc. ( max 1/4 szklanki)

Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska