- Na świątecznym stole doskonale sprawdzi się łopatka w kruchym cieście – mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki
- 5-6 jaj
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi
Składniki na kruche ciasto
- 3 szklanki (35 dag) mąki pszennej
- 2 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na 30-40 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć i rozdrobnić w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
W dużej misce połączyć ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Tortownicę wysmarować olejem, spód i boki wyłożyć ciastem, nałożyć 3/4 mięsa, ułożyć jaja, przykryć pozostałym mięsem, tworząc zgrabne pagórki. Przykryć wierzch pozostałym ciastem i nakłuć z wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 1,5-2 godzin.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: AIP