Wigilijna zupa grzybowa. Przepis na zupę z suszonych grzybów nie tylko na święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa z suszonych grzybów może być podana ze śmietaną w Boże Narodzenie. W Wigilię zupa grzybowa zgodnie z tradycją ma charakter postny.
Zupa z suszonych grzybów może być podana ze śmietaną w Boże Narodzenie. W Wigilię zupa grzybowa zgodnie z tradycją ma charakter postny. zi3000/Getty Images
Zupa grzybowa to danie, które wyjątkowo smakuje jesienią i zimą. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuje się ją z suszonych grzybów. Ten przepis można wykorzystać również w innym czasie, np. na niedzielny obiad. Sprawdź przepis na zupę grzybową wigilijną, która sprawdzi się doskonale nie tylko na Święta.

W skrócie

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. W wielu domach zupa grzybowa podawana jest zamiast barszczu czerwonego. Grzybowa wigilijna jest zupą postną, czyli zrobioną na wywarze z warzyw. Ważne, aby wśród suszonych grzybów użytych do jej przygotowania znalazły się aromatyczne borowiki. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną zupę grzybową na Wigilię.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

Czas przygotowania: 3,5 godziny (w tym 2 godziny moczenia suszonych grzybów),
Liczba porcji: na 6 osób.

Składniki:

  • 60 g suszony grzybów (podgrzybki, borowiki szlachetne),
  • 500 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę grzybową z suszonymi grzybami?

  1. Grzyby suszone należy przepłukać i zalać 500 ml ciepłej wody. Po 2 godzinach trzeba je ugotować w ten samej wodzie z liściem laurowym.
  2. Następnie grzyby należy wyjąć, wywar przecedzić i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Ugotowane grzyby należy cienko pokroić.
  3. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Grzyby należy dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do warzyw dolać bulion warzywny i zredukowany wywar grzybowy, a następnie całość gotować około 20 minut.
  5. Do zupy grzybowej na koniec należy dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupa grzybowa jest gotowa do podania.

Z czym podawać zupę z suszonych grzybów?

Czysta zupa grzybowa może być podawana z kluskami kładzionymi, ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, uszkami, kluskami z grzybów, lanymi kluskami, łazankami, makaronem rosołowym lub domowymi grzankami. W niektórych rodzinach chętnie sięga się po zupę grzybową z ziemniakami. Zupa z suszonych grzybów świetnie smakuje podana także z krokietami, pasztecikami z kapustą i grzybami lub naleśnikami pokrojonymi w cienkie paski.

Jakie przyprawy dodać do zupy grzybowej?

Najlepsza zupa grzybowa doprawiana jest w najprostszy sposób. Wśród ziół, które nadają jej wyrazistego smaku, są liście laurowe, ziele angielskie, pietruszka, koperek, tymianek, oregano i rozmaryn. Zupę grzybową można doprawić też domową vegetą, która podkreśli smak warzywnych składników.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ingenio obieraczka Y K2071814

48,00 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi SeeYoo Zestaw biały 3 szt.

94,90 zł

kup najtaniej

Practic

Practic Dziadek Do Orzechów 234

12,90 zł

kup najtaniej

Tescoma

Tescoma Sitko do zlewu chrom 8 cm 115207

7,90 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Obieraczka Do Warzyw Visionary

19,99 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

96,00 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh&Save (368040030)

179,10 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Maselniczka Stalowa (Kh1209)

22,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Wigilijna zupa grzybowa. Przepis na zupę z suszonych grzybów nie tylko na święta - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie