Tomasz Mateusiak, reporter Gazety Krakowskiej na Podhalu. Jest wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ciekawego.
Składniki
średnia główka kapusty
ok. 10 dag grzybów suszonych lub ok. 5 dag grzybów suszonych i 30 dag pieczarek
2 duże cebule
2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
3 szklanki wody
kostka masła
4 kostki bulionu grzybowego
sól
pieprz
cytryna lub pół szklanki wody spod kiszonej kapusty
Wykonanie
Główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście. Grzyby suszone, najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor na połowie kostki masła. Gdy będzie gotowa, dodać do niej grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy pamiętać, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.
Kaszę gryczaną przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i odsączyć. Zagotować wodę (około litra) dodając do niej 2 kostki bulionowe o aromacie grzybów oraz trochę masła i soli. Gdy woda będzie już wrzała, wrzucić do niej kaszę i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając. Odcedzić. Następnie dodać grzyby z cebulką. Doprawić do smaku i wcisnąć sok z jednej cytryny lub dolać około pół szklanki wody spod kapusty kiszonej.
Farsz ułożyć na liściach kapusty i zwinąć. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wodą, do której znów można dodać kostkę bulionową o smaku grzybowym. Następnie garnek na około 50 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Po tym czasie odkryć je i trzymać w piecu przez kolejne 10 minut, tak by się zarumieniły. Podawać z sosem grzybowym.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN