Wigilijne, góralskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na wigilijne, góralskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Tomasz Mateusiak, reporter Gazety Krakowskiej na Podhalu. Jest wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ciekawego.

Składniki

średnia główka kapusty
ok. 10 dag grzybów suszonych lub ok. 5 dag grzybów suszonych i 30 dag pieczarek
2 duże cebule
2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
3 szklanki wody
kostka masła
4 kostki bulionu grzybowego
sól
pieprz
cytryna lub pół szklanki wody spod kiszonej kapusty

Wykonanie
Główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście. Grzyby suszone, najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor na połowie kostki masła. Gdy będzie gotowa, dodać do niej grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy pamiętać, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

Kaszę gryczaną przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i odsączyć. Zagotować wodę (około litra) dodając do niej 2 kostki bulionowe o aromacie grzybów oraz trochę masła i soli. Gdy woda będzie już wrzała, wrzucić do niej kaszę i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając. Odcedzić. Następnie dodać grzyby z cebulką. Doprawić do smaku i wcisnąć sok z jednej cytryny lub dolać około pół szklanki wody spod kapusty kiszonej.

Farsz ułożyć na liściach kapusty i zwinąć. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wodą, do której znów można dodać kostkę bulionową o smaku grzybowym. Następnie garnek na około 50 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Po tym czasie odkryć je i trzymać w piecu przez kolejne 10 minut, tak by się zarumieniły. Podawać z sosem grzybowym.

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie