Woda jest niezbędna do życia. Bez niej człowiek nie przeżyje powyżej tygodnia, bez jedzenia może się obejść nawet przez miesiąc. To pokazuje jak bardzo ważna jest dla organizmu woda. Eksperci jednak zaraz dodają, że woda wodzie nierówna. Czy wystarczy nam kranówka?
Woda jak lekarstwo
Organizm człowieka jest przystosowany do korzystania z wody występującej w przyrodzie. W Europie Zachodniej od dawna naukowcy zachęcają do picia kranówki. Według brytyjskich naukowców, nie ma żadnego dowodu potwierdzającego, że woda w butelkach jest zdrowsza niż ta z kranu. Potocznie każdą wodę butelkowaną określa się mianem "mineralnej", tymczasem istnieje ważny podział na: wody naturalne mineralne, wody naturalne źródlane oraz wody mineralizowane (zwane również stołowymi). W rzeczywistości jednak woda źródlana niewiele różni się składem od "kranówki", za to ma o wiele wyższą cenę. Ludziom bardzo często się wydaje, że jak coś jest tańsze musi być gorszej jakości. W tym wypadku tak nie jest. Woda z kranu, z punktu widzenia bezpieczeństwa i ceny, jest po prostu lepsza - uważa Paul Younger z Uniwersytetu Glasgow.
Woda pitna dla mieszkańców Krakowa dostarczana jest z czterech zakładów uzdatniania wody: Raba w Dobczycach, Rudawa, Dłubnia i Bielany. Na terenie całej gminy Kraków wodę rozprowadza się systemem sieci wodociągowej o długości 2.077 km. Z sieci wodociągowej korzysta 99,6 proc mieszkańców gminy Kraków.
Zgodna z dyrektywami UE
Woda wprowadzana do sieci ma być bezpieczna dla zdrowia, smaczna i przejrzysta. Kontrolę jakości wody prowadzą laboratoria przedsiębiorstw wodociągowych, a dodatkowo kontrolę systematycznie prowadzi Sanepid. Wyniki analiz są oceniane i w wypadku odchyleń następuje natychmiastowa interwencja u dostawcy wody. Służby laboratoryjne MPWiK wykonują miesięcznie około 5 tys. analiz fizykochemicznych, bakteriologicznych i hydrobiologicznych wody. Jakość krakowskiej wody spełnia wszelkie wymogi Dyrektywy Rady Unii Europejskiej.