W skrócie
Podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć pysznego pasztetu. Ten wykwintny pasztet z aksamitną konsystencję i rybny smak za sprawą połączenia kawałków wędzonego łososia z podsmażonymi krewetkami. To wyjątkowe świąteczne danie, które zaskarbi sobie podniebienie nie jednego smakosza.
Pasztet z łososia z krewetkami i serkiem mascarpone – wyjątkowy przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 10 sztuk krewetek królewskich,
- 300 g wędzonego łososia,
- 200 g mascarpone Mlekpol,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki zmielonego, białego pieprzu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2-4 łyżek masła Łaciate,
- 3-4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
- 1 łyżka szczypiorku.
Jak zrobić pasztet z łososia i krewetek?
Sposób przygotowania:
- Na początku oczyściłam krewetki i krótko smażyłam przez 3-4 minuty na maśle. Dodałam posiekany czosnek i odstawiłam do wystudzenia. Można odłożyć 3-4 krewetki do dekoracji.
- Łososia i krewetki rozdrobniłam, umieściłam w blenderze i zmiksowałam z mascarpone na gładkie puree.
- Masę doprawiłam solą, białym pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszałam i dolałam śmietankę.
- Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza. Jednolitą masę przełożyłam do prostokątnego naczynia żaroodpornego i piekłam przez 30 minut.
- Upieczony pasztet wyjęłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem pasztet z łososia i krewetek można udekorować łyżką śmietanki, odłożonymi krewetkami i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: