Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Copernicus oraz Trzy Rybki – obie wyróżnione symbolem trzech sztućców, a także Zazie, która otrzymała wyróżnienie Bib Gourmand, oznaczające wysoką jakość w dobrej cenie. Wśród najlepszych krakowskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Albertina, Leonardo oraz Karakter.
Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- sztućce - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu symboli sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
Plakiety przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2018 „Main Cities of Europe”. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do grona ponad 20 tysięcy restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt wystartował trzy lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Belgii, Francji, Niemiec, Portugalii, Wielkiej Brytanii i Włoch.
A JEŚLI CHCESZ ZJEŚĆ ZA MNIEJSZE PIENIĄDZE - PRZEGLĄD BARÓW MLECZNYCH
KONIECZNIE SPRAWDŹ: