Na skróty
Przekąska ze śledziem. Idealna na specjalną okazję
Sałatka śledziowa z jajkiem jest sycąca, pyszna i wyrazista. Proponuję dodać do niej ogórki konserwowe, zielony groszki i kwaśne jabłko. Całość należy doprawić majonezem i odrobiną musztardy. To prosta do przygotowania sałatka i tak pyszna, że znika w mgnieniu oka. Z pewnością będzie hitem na każdej imprezie. Sprawdzi się także na co dzień, jako wyśmienita przekąska czy kolacja.
Zobacz w galerii, jak przygotować sałatkę śledziową z jajkiem
Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem
Czas wykonania: ok. 30 minut
Porcja dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g gotowych filetów śledziowych,
- 5 jajek,
- 2 jabłka,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka groszku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz.
Jak zrobić sałatkę ze śledzi?
Przygotowanie
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Następnie pokrój ogórki w kostkę i przełóż do salaterki.
- Dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
- Groszek odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników.
- Przestudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
- Na koniec pokrój filety śledziowe w paseczki i dodaj do salaterki.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę sosem i całość wymieszaj. Gotowe!
Śledzie są pyszne i bardzo zdrowe
Śledzie najczęściej podajemy podczas świąt, m.in. wielkanocnych, rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Jednak warto po nie sięgać na co dzień. Powód? To bogate źródło:
- pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- witaminy A, D, E, B6, B12,
- żelaza,
- cynku,
- fosforu,
- jodu.
Śledzie są bardzo zdrowe. Tak wpływają na nasze zdrowie:
- regulują ciśnienie tętnicze krwi,
- pomagają zapobiegać chorobom serca,
- wspomagają odporność,
- obniżają poziom cholesterolu LDL,
- wzmacniają kości,
- poprawiają pamięć i koncentrację,
- dzięki kwasom omega-3 poprawiają nasze widzenie,
- wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny.
Śledzie są tłuste, ale mają mało kalorii - 100 g świeżego śledzia to ok. 160 kcal. Większą kaloryczność zyskują śledzie w śmietanie, ale z utartym jabłkiem stają się świetną przystawką na imprezy w gronie rodziny i znajomych. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na wyjątkowe śledzie z orzechami włoskimi, które można podawać na rodzinne uroczystości.
Sprawdź także: Śledzie po kaszubsku na przystawkę. Przepis na słodko-kwaśną rybę z cebulką i rodzynkami
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?